Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija u oblasti kulture  (Pročitano 9525 puta)
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +6/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 07.04.2007. 19:08 »

Stize nego sta. Nego sad sam cuo da je Heineken, a on nije srpski, niti beogradski, uz B92 koja je dobila republicku frekvenciju, da odrzi neki kulturni dogadjaj u Muzeju savremene umetnosti. Pa samo da vam dam temu za razmisljanje, posto se sve kompanije od znacaja iz sveta koncentrisu u Beogradu, da shvatite zasto Beograd ima sve to sto vi nemate.
A pored toga ne znam da li uopste u unutrasnjosti postoji neki prostor gde bi neko od svetskih glasova mogao da nastupi.
Sačuvana
dexa pantelejski
Teatralni mislilac

Duh bunta: +8/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 14.04.2007. 14:36 »

A meni nije jasno sta jedan Beogradjanin, zitelj prestonice, velika faca samo zbog svog mesta rodjenja radi na istom forumu sa "seljacima"? Mislim, zar nemate vi Beogradjani neki svoj forum? Mesto gde ce te se dogovoriti kom sledecem provincijalcu cete da podignete spomenik u sred Beograda? Beograd krase biste Karadjordja, Nikole Pasica, Vuka Karadzica, Nikole Tesle... Ljudi kojima je zajedno upravo to sto su za razliku od tebe "provincijalci" i "seljaci".

Pa vidi, i to sto se sad velika varosh nista ne znaci. Vec za koju godinu vas vidim kako dizete spomenike "pravim Beogradjanima" poput Bore Corbe, Kostunice, Preleta, Mome Kapora, Velje Ilica... Stvarno, da li u Beogradu postoji neko bitan a da je rodjeni Beogradjanin? Grad vam vode Crnogorci, Vranjanci i Chacani.

Cak je i kultnu knjigu/radio kolumnu "Beograde, dobro jutro" radio Dusko Radovic koji je bio pogodi - iz Nish(a).
Sačuvana

Prasetina nas je održala, njojzi fala!
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 27.05.2007. 20:09 »

Ni meni nije jasno kako to svi Vranjanci, Nislije, Crnogorci i Cacani koji nesto vrede dodju ovde da studiraju i prodaju dupe samo da bi ostali. Jel mislis da bi ti ljudi koje si naveo uradili nesto u zivotu da su ostali u svojim selendrama? Sve duguju Beogradu. Neki su se oduzili, kao Miljkovici (i odbojkas i pesnik) Radovic, Samardzic, neki nisu. Ali niko od tih velikih ne pljuje po Beogradu, nego zna da bi bez njega ostao samo talentovani provincijalac.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #18 poslato: 29.07.2007. 16:44 »

Centralna Srbijo, ako hoces da vidis izlozbu Pikasovih slika moraces da "skoknes" do Beograda ili Novog Sada ovih dana. Sta? Bunis se? Pa nece valjda u Nis ili Kragujevac da donose te slike?
Sačuvana
WolfTrax
Teatralni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: 02.08.2007. 15:28 »

pa i nece...
jedino tamo ce izlozbe i biti posecene, propracene i zapazene
jedino tamo ce i da imaju neki efekat...
jer, nije juzna srbija nekulturna i nesposobna da prepozna umetnost picasoa, nego su svi oni koji su to sposobni vec odavno otisli na sever...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 02.08.2007. 16:26 »

jer, nije juzna srbija nekulturna i nesposobna da prepozna umetnost picasoa, nego su svi oni koji su to sposobni vec odavno otisli na sever...

Po tebi svi ovi sto dodju s juga sa sobom nose neku kulturu, lepo vaspitanje.... Za razliku od tebe uvek sam se pitao kakav li je tek taj jug kad onakvi dolaze u Beograd.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 02.08.2007. 16:51 »

Koliko vas predrasude razvaljuju, jbt!! Zamislite ovako, svedite prosecnu platu u Beogradu i Novom Sadu sa sadasnjih 35.000 na 17.500, unistite im svu privredu i medijski prostor. Da vidimo onda da li bi se organizovali koncerti i sve ostalo u tim gradovima. Samo se cudim koliko bezobrazluka sa vase strane stize. Zato valjda i onaj "Becar" iz Novog Sada kad je jednom pisao o Nisu ovde rece da je Nis gostoljubiviji od bilo kog drugog grada. Ljudi jesu primitivni ali barem nisu kompleksasi i patriote kao primeri Beogradjana i Novosadjana kao sto ste vi. Nis propada zbog ljudi kao vi, kojih je Nis prepun. Jedina razlika izmedju vas i njih je u tome sto su oni zadovoljni situacijom u Nisu, a vi situacijom u Novom Sadu i Beogradu, pa se ovi ovde zaprepascuju i ismevaju bedu Svrljiga, kao sto vi ismevate bedu Nisa i juga Srbije. Inace isti psiholoski profil, isto razmisljanje, lokal-patriotsko, bez razumevanja situacije zasto je nesto tako, a ne drugacije.

Kad kazes da su najbolji juznjaci pobegli na sever zaboravljas da ih nigde nema niti na severu, niti u beogradu, niti u Novom Sadu. To su ljudi koji su posli "trbuhom za kruhom", a ne zbog kojekakvih umetnickih dogadjaja. Umetnosti ima i ovde, ima i umetnika, samo sto niko ne moze da plati objavu njihovih knjiga, postavku/izlozbu slika, koncert. Sve je to stalo zbog nemastine. A ne zato sto je neko tako hteo da bude, i da tako treba da ostane.

Ali dobro, ajde, kritikujte Nis i jug, mozda ce se Nislije podici na noge i reci jednom ono sudbonosno "Dosta je!"
Sačuvana
Johnny_kG
Slobodni mislilac

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 02.08.2007. 19:16 »

Centrifuga
Erste Banka i Balkanski fond za lokalne inicijative pokrenuli su program kulturne decentralizacije pod nazivom "Centrifuga"

Erste Banka i Balkanski fond za lokalne inicijative pokrenuli su program kulturne decentralizacije pod nazivom "Centrifuga" radi podsticanja aktivizma mladih od 15 do 30 godina u oblasti kulture i ravnomernog regionalnog razvoja kulture u Srbiji.

Programom ce biti obuhvacena mesta u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, pa će tako i mladi iz Kragujevca biti uključeni u ovaj program.

Osnovni kriterijumi kojima ce se Odbor za dodelu donacija rukovoditi su da projekat ima lokalni karakter, da su ga osmislili i da ga vode mladi ljudi iz odredjene zajednice, kao i da predlozeni program odgovara potrebama mladih u zajednici iz koje dolazi.

Inače, konkurs za učešće otvoren je do 21. septembra.
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 02.08.2007. 20:00 »

bas me zanima sta ce erste i balkanski fond da kazu za casopis, pretpostavljam da ce diferentia da konkurise
Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #24 poslato: 02.08.2007. 21:38 »

Zaista odlična šansa da se vidi koliko ti fonderi uspevaju da prepoznaju iskrenu decentralizatorsku ideju, pa i onu koja prožima kulturnu sferu. Iskren da budem, ne verujem da će nam dati novac. Potrebno je imati nekoga tamo, pretpostavljam, kao i u svim drugim konkursima, ili pak biti neka već debelo razrađena organizacija, čiji su se vlasnici (ili vlasnik) obogatili još odavno od tzv. projekata, tj. od dobijenih para za njihovu "realizaciju".

Ovo gore što su kazali Nebojša i Wolf neću ni da komentarišem. Tu ima istine, ali valjalo bi da se pitamo otkud baš da tako stvari stoje, i od kada.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
WolfTrax
Teatralni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #25 poslato: 03.08.2007. 00:07 »

@ nebojsa

ljudi sa juga, sa kojima sam ja imao kontakta, su svi do jednog bili veoma lepo vaspitani, pristojni, posteni, komunikativni i elokventni ( bar u oblasti koja nam je bila predmet razgovora ), zbog toga su mi i dragi i zbog toga su mi i postali prijatelji. izgleda da sam imao mnogo srece jer po pricama koje se ovde cuju, imao sam prilike da upoznam onih 0,0002 % ljudi koji sluze na cast svakoj sredini....Iskreno, ako bi neko od njih dosao na sever ( sto ce se ubrzo i desiti ) to bi samo taj sever i unapredilo...

@ plodni bizon

tvoja reakcija je nepotrebno ostra...niko ( bar ne ja ) ne seje predrasude niti to pokusava a tvoj prkos ( to sam uspeo da protumacim u tvom postu ) mi najvise deluje kao provincijalizam...ismevanje? nikako

ono sto sam hteo da kazem i ona istina koju je izdajnik naslutio je to da kulturni dogadjaj tipa picasoove izlozbe, iako potreban svakoj sredini, nema smisla odrzavati u nisu. zasto? zato sto broj ljudi koji bi ga posetili je mali, broj ljudi koji bi to znali da cene je mali i broj ljudi na koje bi to uticalo je mali....zbog cega onda organizovati tako nesto u sredini gde nece imati uticaja? zasto bi se bavili transportom, organizacijom, marketingom i obezbedjenjem ( ozbiljna stavka jer je rec o vrednim delima ) kad takva akcija nece imati zeljeni efekat...

opet, nije da nislijama tako nesto ne treba...treba, ali nislije kojima je to interesantno odavno zive u bg ili ns ili planiraju tamo da odu...
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 03.08.2007. 21:31 »

Wolf, reko sam ti da slobodno nastavis da vredjas Nis i jug Srbije jer to nama ovde koristi, sto su Nislije besnije, vece su sanse da se taj deo Srbije probudi. Ne slazem se s tobom da je opravdano centralizovati kulturu u jos vecoj meri, za sta se otvoreno zalazes, ali slobodno vredjaj juzni kraj zemlje posto je to jedan od nacina da se ti ljudi osveste gde zive.

opet, nije da nislijama tako nesto ne treba...treba, ali nislije kojima je to interesantno odavno zive u bg ili ns ili planiraju tamo da odu...

Vise ljudi u Novom Sadu i Beogradu, veca potreba za daljim gomilanjem kulturnih dogadjaja, povecava se grad, otvaraju se nova radna mesta, veca je proizvodnja, veci nivo obrazovanih, sve je to u korist Novog Sada i Beograda. Tvoj stav govori da tako treba i da ostane. Sa tim ne mogu da se slozim. Slozice se Nislija koji ne zeli nista u Nisu da uradi i koji ceka prvu priliku da pobegne. A takvog nadam se da neces sresti ovde.

bas me zanima sta ce erste i balkanski fond da kazu za casopis, pretpostavljam da ce diferentia da konkurise

Glat ce da odbiju. Prvi razlog: nije samo kulturni projekat. Drugi: suvise agresivno i kriticko za uobicajene lokalne projekte (navikli na provincijsku psihologiju, projekte koji ne zadiru u politiku).
Sačuvana
WolfTrax
Teatralni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #27 poslato: 04.08.2007. 04:14 »

Vidi, ajd da zavrsimo sa tim vredjanjem. Ja ne vredjam jug i nis, niti ga dovoljno poznajem da bi ga vredjao niti mislim da treba. Otkud tebi takvi tripovi nije mi jasno, kapiram da si preterano osetljiv na tu temu i svako malo drugacije gledanje na stvari ili objektvno los pogled na stvari ti pali crvenu lampicu. Ok, razumem, nije frka, verovatno bi i ja tako reagovao...

Prica "sto su Nislije besnije, vece su sanse da se taj deo Srbije probudi" ima smisla ali je na ovom forumu potpuna glupost. Ne samo da ovde ima samo par nislija nego su i svi vec dovoljno svesni da im budjenje nije potrebno... Najefektnije bi bilo kad bi zakupio bilborde po gradu na kojima bi ispisao najgore i najuvredljivije poruke upucene nislijama da bi svako, ali bas svako mogao da ih vidi...Samo takvo vredjanje bi imalo pedagosku funkciju ( mozda )

Kultura ne bi smela da bude centralizovana ali uvek jeste. I to ne samo u srbiji. Moj stav je derivat pomirenosti sa tim. Ja znam da kultura ne sme da bude prilvilegija jednog grada ( ili dva ) ali isto tako znam da hoce. Zato sto kultura samo prati ekonomski razvoj, znacaj, dimenzije grada i svest stanovnika. Po svim tim parametrima, nazalost,  Nis je na zacelju kolone. Iz toga proizilazi da prvo treba usmeriti snagu ka tome da Nis postane jak, bitan, bogat i velik, sve ono sto sad nije a onda ce postati i kulturan...
Sačuvana

Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +120/-93
Na mreži Na mreži

« Odgovor #28 poslato: 04.08.2007. 11:50 »

Uglavnom se slažem s tobom, samo što želim da pojasnim nešto.

Prica "sto su Nislije besnije, vece su sanse da se taj deo Srbije probudi" ima smisla ali je na ovom forumu potpuna glupost. Ne samo da ovde ima samo par nislija nego su i svi vec dovoljno svesni da im budjenje nije potrebno... Najefektnije bi bilo kad bi zakupio bilborde po gradu na kojima bi ispisao najgore i najuvredljivije poruke upucene nislijama da bi svako, ali bas svako mogao da ih vidi...Samo takvo vredjanje bi imalo pedagosku funkciju ( mozda )

Na forumu, istina, nema mnogo Nišlija, štaviše, ima ih manje nego Beograđana, Kragujevčana ili Novosađana, ali mi čak ne treba da se obraćamo tim ljudima koji su ovde (koji su registrovani i pišu). Znam da mnogi iz Niša posete ovaj forum bar jednom nedeljno, među njima su i novinari, dopisnici iz Niša koji rade za beogradske listove (par njih je registrovano). Tu su i obični građani, uglavnom centralistički raspoloženi, koji bi nas tukli kad bi nas videli na ulicama Niša. Ima dosta mojih prijatelja koji isto tako ne razumeju ideju ili misle da nije neophodno da se uključe, misleći da je "čitava Srbija u lošem stanju, pa šta sad ima Niš toliko da se buni". Njima nije jasno ovo o čemu govorimo na delu foruma "Decentralizacija". Kad ti izjaviš da je normalno što se u Novom Sadu nešto događa, a u Nišu ne, oni prvo pomisle, i u sebi kažu: "Gle, evo još jednom nas zezaju oni iz Beograda (ili Novog Sada), zašto nešto ne bi bilo organizovano u Nišu?" I onda kad vide da im ti kažeš da u Nišu nema nikakvih ljudi koji bi to mogli da isprate, kod njih se pali ona lampica o kojoj govoriš, i počinju da razmišljaju da agresivnije pristupe problemu. A to je ono što želimo.

Bilbord bi bio još bolje rešenje (mada kratkotrajnije; bolje bi bilo izreklamirati forum pa da oni koji žele nastave da se edukuju povodom decentralizma prateći ovo mesto). Ali naravno da ne postoji toliki novac, niti mislim da bi sve to moglo odjednom da se dogodi (u) prosečnom građaninu Niša. Njemu nije dovoljno ni to što je u toku jednog meseca (u 2007.) morao tri puta da ide za Beograd da bi video tri dobra koncerta, dok se u Nišu ništa nije događalo za to vreme. I dok je građanin Beograda za to odvojio samo onoliko novca koliko koštaju te tri karte, Nišlija je na sve morao da doda još oko 4000 dinara za put. Njemu ni to ne smeta.
Sačuvana

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)

- Učestvuj u četvrtom broju časopisa Zapad!
WolfTrax
Teatralni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #29 poslato: 04.08.2007. 15:31 »

takav nacin budjenja stanovnistva ( bilbordi i uvrede ) je veoma opasan, prvenstveno za onog ko to organizuje jer lako moze dodje do backfire-a i da te lincuju...
ipak, tema je centralizam u oblasti kulture.
Pitanje za nislije, koja ustanova kulture, u Nisu, ( sve sto pod tu odrednicu pripada ) ima tradiciju duzu od 20 godina. Odnosno, da li ima nekih znamenitih muzeja, galerija, biblioteka, koncertnih prostora koji su poznati po tome sto su ( bar nekad ) imali zapazene izlozbe, dogadjaje, performanse svake vrste. Kazem "poznati", mislim na prepoznavanje u okvirima srbije. Svi su culi za Kolarac ili Galeriju Matice Srpske ali sta ima slicno ( a bitno ) u Nisu?
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: