Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija obrazovanja  (Pročitano 5274 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #30 poslato: 25.12.2007. 02:21 »

Jedna interesantna vest koja je možda trebalo da završi na temi o Investicijama u Beogradu, ali pošto je meni interesantan jedan specijalan deo informacije, staviću ipak ovde. Obratite pažnju na članak današnjeg lista 24h:

Citat
Od ukupnih budžetskih primanja Grada (66,3 milijarde dinara), 58,1 milijarda je iz tekućih budžetskih primanja, dok je 7,6 milijardi od inostranih kredita. Od njih će se, u najvećem obimu, finansirati izgradnja saobraćajne infrastrukture, izgradnja fabrike vode „Makiš 2", kao i investicije u „Beogradske elektrane".
- Veliki deo novca, oko 5,7 milijardi dinara, odvojen je za investicije u školstvu i zdravstvu, a oko 4,8 milijardi dinara namenjeno je za subvencionisanje javnih preduzeća. Grad će, preko Direkcije za gradsko i građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, s oko dve milijarde dinara, finansirati izgradnju obilaznice, a sa 600 milona dinara i rekonstrukciju Pančevačkog mosta - rekao je Dušan Bajec, član Gradskog veća zadužen za finanasije.
Prema njegovim rečima, Grad će novac uložiti i u obnovu i uređenje ulica i puteva, doduše u nešto manjem obimu nego što je to bilo ranijih godina. Takođe, novac će biti uložen i u zamenu tramvajskih šina, kupovinu 100 novih, niskopodnih autobusa i 40 trolejbusa, kao i u rekonstrukciju mosta Gazela.
- U narednoj godini nastavlja se i izgradnja neprofitnih i socijalnih stanova, rekonstrukcija starih i izgradnja novih škola u Borči 3, u naselju Nova Galenika, Stepojevcu i Draževcu... Nastavlja se i kupovina opreme za domove zdravlja i vozila Hitne pomoći, kao i nabavka najsavremenije dijagnostičke opreme - rekao je Bajec.
Gradiće se i vrtići u Kaluđerici, na Čukaričkoj padini, na opštini Savski venac, u Mladenovcu, kao i potpuno novi objekat na Novom Beogradu.

Dakle, obratite pažnju samo na to koliko se škola gradi u Beogradu. S obzirom na to da je prirodni priraštaj u Beogradu negativan ili u granicama nule, nešto se tu čudno događa, zar ne? Ako uzmemo u obzir da se škole gase u centralnoj Srbiji, a onda pročitamo ovo o otvaranju novih u Beogradu koji nema pozitivan prirodni priraštaj, trebalo bi da nam je jasno šta se događa. No, koga je briga, ako o tome ne razmišljaju oni koji sede u Vladi i Parlamentu Srbije.
Sačuvana

DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #31 poslato: 25.12.2007. 22:06 »

Ste videli na TV-u ovu novu akciju ministarstva neshto kao snabdevanje shkola opremom, a pochela je naravno svi znamo odakle NBG ;] Prvo ocu da kazhem shta sam video na snimku, svi su imali neke strunjache znachi svaki djak, a samo jedno odeljenje je radilo fizichko ;] Zatim su im ovi dali ne lopte kao stho ovde daju 2 - 3 lopte vec neke dresove i neke spravice ko zna shta je to, ja to nikad ovde nisam video. A moja shkola od opreme ima 8 lopti, konopac za preskakanje i nishta vishe ;]
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #32 poslato: 26.12.2007. 03:58 »

Gospodine Daxa! Sjajan komentar! Čak razmišljam da ga stavim u neki deo uz tekst o decentralizaciji u sledećem broju Zapada. Govor je tih, čak pomirljiv, nerevolucionaran, apatičan, a opet sadržajno tako težak i indikativan da deluje jezivo svakome ko dobro oseća i poznaje problem centralizovane zemlje.

Vidite, vi čak i ne znate koje su to sprave koje oni imaju. Čak i te dresove... Čudi me na kraju, i ostajem zapitan, na osnovu čega ta beogradska čeljad zaslužuju bolje uslove za školovanje od vas ili nas, ili pak (neka bude i tako) neke druge dece, npr. u nekom beogradskom predgrađu?

Pitajmo to ministra za prosvetu, kao i ministra za ravnomerni regionalni razvoj. Resori su DSS-a i G17 plus.
Sačuvana

DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #33 poslato: 06.01.2008. 02:03 »

Pa, da uslikacu vam moju salu za fizichko ;]] definitivno ;] ni grejanje ljudsko neamo ;] Pa pitacemo ih samo kazhite gde, ako mi date mail sigurno cu im posalti neki hejt mail ;]
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 18.03.2008. 10:33 »

iz ovog dole zakljucio sam da van beograda i sedam puta manjeg novog sada ne treba da bude zive naucnici......

Ministarstvo nauke najavilo pomoć istraživačima
Danas 18. mart 2008

Ključeve od novih stanova u Beogradu dobiće mladi istraživači u narednih 15 dana, iz sredstava Fondacije za rešavanje stambenih problema mladih naučnika. Izgradnja prve zgrade sa 162 stana na Novom Beogradu završena je, a Ministarstvo nauke je prošle nedelje obezbedilo 100 miliona dinara za drugu zgradu od 134 stana, koja će biti završena u narednih nekoliko nedelja.
- U Beogradu će biti izgrađeno sedam zgrada za mlade naučnike. U Novom Sadu će početkom aprila biti postavljen temelj zgrade od 27 stanova. Takođe, Kragujevac će dobiti odgovarajući broj stanova za mlade istraživače - rekla je državna sekretarka Ministarstva nauke Uranija Kozmidis-Luburić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare tog ministarstva. Prema njenim rečima, naučnicima će biti omogućen otkup stanova na 20 godina, po dva i po puta nižoj ceni od tržišne.
Kozmidis-Luburić je rekla da je ove godine za kupovinu kapitalne opreme za naučno-istraživačke institute izdvojeno šest i po miliona evra iz Nacionalnog investicionog plana. Kriterijumi po kojima će se kupovati naučno-istraživačka oprema su minimalna vrednost od 20 000 i maksimalna od 200 000 evra, da te opreme u Srbiji nema i da je može koristiti više instituta.
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 03.04.2008. 01:16 »

Jel tačna informacija da su koeficijenti za plate prosvetnih radnika veći u Beogradu i Vojvodini nego u ostalim delovima Srbije?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #36 poslato: 04.04.2008. 00:45 »

Jel tačna informacija da su koeficijenti za plate prosvetnih radnika veći u Beogradu i Vojvodini nego u ostalim delovima Srbije?

O tome FinalCutNow može da kaže (ako bude želeo) nešto više, pošto je, čini mi se, bio svedok događaja kada ministar prosvete prošle vlasti progovara nešto jako interesantno po tom pitanju...

iz ovog dole zakljucio sam da van beograda i sedam puta manjeg novog sada ne treba da bude zive naucnici......

To su i oni zaključili, i čini mi se da tako zaključuju svi koji ne žele da žive pored krava i ovaca. Život van Beograda postaje sve teži i retko ko - sem onih koji nemaju baš nikakvih ambicija u životu - može da ostane da živi u provinciji u takvim okolnostima. Čovek bi baš trebalo da bude skroman pa da podnese takav tretman od strane države.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #37 poslato: 05.04.2008. 09:14 »

Nasi ljudi, ljudi iz centralne Srbije se najvise opiru reformama, kako ekonomskim tako i obrazovnim pa ne treba mnogo da nas cudi sto ovde nema mnogo prosvetara koji bi digli glas sto se juzno od Beograda i u ovoj oblasti zapostavlja. Kad shvate da treba da se ide u korak sa dostignucima u svim oblastima, a ne da se izbegava sapun i da se moli bogu u XXI veku onda cemo mozda i da zasluzimo bolje.
Sačuvana
Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: