Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija medijskog prostora  (Pročitano 14011 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: 13.08.2007. 18:49 »

NIP probudio Niš

Da se ja pitam, autor teksta, ako je iz Niša, bio bi odmah priveden na informativni razgovor, zajedno sa Branislavom Jovanovićem Bananom. A Večernjim novostima trebalo bi uputiti protestno pismo.

Ja bih pisao to pismo i sada, i drugim medijima, kritikovao G17 plus i Jovanovića, ali mislim da nema ko da čuje. Prošle godine sam to radio, i ispalo je da gubim vreme. I ono par tekstova što su objavili nisu ništa izazvala. Radićemo to u našem mediju. Recimo u sledećem broju Zapada.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: 15.08.2007. 15:16 »

O centralizaciji medijskog prostora izaći će sutra u novosadskom dnevnom listu Dnevnik. Tekst sam danas napisao na zahtev njihovog novinara.

Link (komentare, ako ih bude bilo, dobro bi bilo pisati ovde, a ne tamo)
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #77 poslato: 15.08.2007. 17:19 »

...da je potrebno regionalizovati državu i uspostaviti konačno ravnopravne odnose između građana u Vojvodini koja je autonomna pokrajina, Beograda – koji ima status posebne teritorijalne jedinice, i ostatka Srbije koji u odnosu na ove izgleda kao slepo crevo.

Nije Beograd posebna teritorijalna jedinica, tj. nije samo jedna teritorijalna jedinica, jer su teritorijalne jedinice i mesne zajednice i opstine i gradovi (bilo koji), nego je beograd specijalna teritorijalna jedinica.

Btw. ovaj deo lici kao da hoces da kazes da se ne zalazes za visi nivo autonomije Vojvodine. Cak moze da se protumaci i kao zelja za ukidanjem pokrajine. Mada u kontekstu se vidi da nije o tome rec.

To je za medije bila Ristićeva nervoza, a verujem da su i u gradskom odboru Demokratske stranke to primili kao težak udarac, budući da se spremaju za lokalne izbore, i da dobro znaju buđ lokalnog biračkog kolača koji ne podnosi priče o «daljem cepanju Srbije», kako oni zovu ideju o regionalizaciji.

Odlicno.

Mnogo je tu krivaca, od uređivačke politike medija koji jure gledanost, preko nesposobnih, trećerazrednih lokalnih novinara, do lokalnih ogranaka beogradskih političkih partija koje ne smeju da govore ni o decentralizaciji a kamo li o regionalizaciji.

Govore, ali stidljivo.

I ne treba biti lažno optimističan. Nije defetizam reći da je stanje katastrofalno, ako je to stvarno stanje stvari. Jedino na taj način bi se moglo dogoditi da neko konačno u centru moći, u Beogradu, reši da podari građanima južno od dveju reka - protiv njihove volje - teritorijalnu ravnopravnost, odnosno region sa visokim nivoom autonomije.

Nije bas realno ocekivati da ce Beograd da da autonomiju protiv volje gradjana. To znaci da bi izgubili sve glasace sa ovih prostora, koji bi ih optuzili da su izdajnici i separatisti.

Nisam siguran za druge regionalističke organizacije u okrugu, ali ja ću uvek dati podršku Vojvodini u nastojanju da izbori viši nivo autonomije.

Protekta je protiv federalizacije, a Vojvodina kao autonomna pokrajina ih ne zanima kao problem. Ne bave se time.

Ne pod onim geslom da je jača Vojvodina ujedno i jača Srbija, jer to već načelno navodi ka eksploataciji Vojvodine, nego iz razloga što bih se kao njen građanin interesovao za bolje uslove života i jaču pokrajinu.

Probijena predrasuda: Jaca Vojvodina = jaca Srbija (Kostreseva izjava na TV5, ponovljena ponosno od strane Zorana Marjanovica u istoj emisiji).
Sačuvana
becar1
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: 16.08.2007. 16:22 »

Da li placate pretplatu?

Radio 021:
 TEŽAK ISPIT ZA NOVOSAĐANE      16.08.2007.

07:03 - U prvom susretu drugog kruga kvalifikacija za Kup UEFA Vojvodina večeras igra u Madridu protiv Atletika. Utakmica počinje u 22h, a državna televizija nije našla za shodno da obezbedi TV prenos. Dva tima će revanš u Novom Sadu odigrati 30. avgusta.

Sramota, od danas RTS ne stanuje vise u mom TV-u.
Siguran sam da bi bila drugacija situacija da je umesto FK Vojvodine bilo koji BG klub.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 16.08.2007. 16:29 »

hehehehe, eh, kakvi ljudi u rts-u. stvarno su shampioni. do sada su sve utakmice prenosili direktno one koje se igraju u inostranstvu. jedino ako tv vojvodina prenosi pa da je tu pao neki dogovor. ako nije onda je stvarno skandalozno. beograd je drzava za sebe.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #80 poslato: 16.08.2007. 19:03 »

A da li iko zna koliko je Nisvil propracen u beogradskim medijima? Tu racunam i nacionalne televizije, posto su one u stvari beogradske, a i RTS. Prosle godine su rekli da ce otkupiti pravo direktnog prenosa, a izgleda da nema nista od toga. Da li su uopste napravili do sada neku reportazu o niskom dzez festivalu?
Sačuvana
Johnny_kG
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #81 poslato: 16.08.2007. 22:45 »

Da li su uopste napravili do sada neku reportazu o niskom dzez festivalu?
Jesu! U "najboljoj i najgledanijoj" emisiji na 2. programu RTS-a - OVO JE SRBIJA! Posvetili su mu reportazu od CHAK 45-90 sekundi!
Sačuvana

Kragujevac - PRESTONICA
http://johnny_kg.mojblog.co.yu/
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #82 poslato: 17.08.2007. 00:30 »

Smeshno, ne samo smeshno no i jadno.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #83 poslato: 17.08.2007. 02:29 »

Neverovatno... Ali dobro sad, navikavamo se.

Nego, upravo gledam reprizu emisije "U nedostatku dokaza" na TV Avala, i vidim da se od svih prisutnih, Gorcin Stojanovic razgoropadio tako da optuzuje Centralnu Srbiju za slab dotok investicija i slab razvoj Beograda!! Pita se on "Sta je prestonica Srbije?". Onda je Dordje Vukadinovic, sto se nije ocekivalo, lepo rekao da se ne slaze sa tim i da je trebalo da ovaj malo proseta Centralnom Srbijom i vidi jad i bedu. Pa je pomenuo onaj Nacionalni investicioni fond. Kaze, 1 milijarda evra je iznosio taj fond, od toga je jedna trecina, dakle, 333 miliona evra pripalo Beogradu. Onda je spomenuo NIP za kulturu, proslogodisnji. Medjutim tu ga prekida onaj Zarkovic iz nedeljnika Vreme, i pita "a koliko Beograd doprinosi budzetskom fondu Srbije"?

Naravno, nije bilo vremena da se objasni da ne moze niko u Centralnoj Srbiji da ostvari neki znacajniji drustveni proizvod kad se nista u te krajeve ne ulaze, i da je tu Beograd jos dvostruko okupirao i na jos mnogo gori nacin eksploatise taj deo Srbije.

Mnogo je tu bezobrazluka kad se Beogradjani, i to gradjanske orijentacije, tako odnose prema Centralnoj Srbiji. Naravno, prema Vojvodini tako ne smeju, ali u Centralnoj Srbiji ne postoji niko ko se bori za svoja prava, pa tako misle da je u redu da se medijski taj deo Srbije i dalje ponizava, kako bi se opravdalo dalje hiperinvestiranje u Beograd. Jer, kako kaze Gorcin, mozda neko ne voli da zivi u Beogradu, mozda neko "ne zeli da plati kapucino 80 do 120 dinara" (pretpostavljajuci da je u Centralnoj Srbiji jeftinije), mozda neko "ne voli skup nacin zivota" (pretpostavlja opet da je zivot u Beogradu skuplji), i sve previdjajuci cinjenicu da kad bi stvari stvarno takve bile, gradjani Srbije ne bi punili Beograd i trazili stanove po tom gradu (i oni dostizali cene do 3000 evra po kvadratu) nego bi svi bezali iz tog i tako skupog Beograda.

Vazno je da su oni poslali poruku ljudima da i Beograd ima u cemu da se pozali. Da je ljut na C. Srbiju.
Sačuvana
DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #84 poslato: 17.08.2007. 03:02 »

G. Plodni Bizon ovim vashim postom ste u meni izazvali erupciju nekih osecanja koja su upucena takvoj politici, okorelost, je to. Centralnoj i juzhnoj Srbiji neophodne su autonomne oblasti , da bi se oslobodila ovakvog ropstva, pomizhavanja i ugnjetavanja. Ko zna mozhda ovo postane i bole mesto za zhivot od Bg-a nekad...
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 17.08.2007. 12:03 »

Taj jučerašnji razgovor između Gorčina Stojanovića (koji je stvarno onu Koštuničinu da je Guča centar Srbije preveo ne samo kao kulturološku stvar i neko zanosno oduševljenje Festivalom, nego i kao napad na tu istu Srbiju koja sprečava završetak nekih infrastrukturnih megaprojekata po Beogradu, nazvavši to prioritetom prvog reda Srbije, pa čak i provincije), Dragoljuba Žarkovića i Đorđa Vukadinovića dotukao me je svojom podlošću u tom smislu što mi se za vreme dok su razgovarali po glavi vrtele sledeće ideje:

- Ovi nisu normalni, osudiše centralnu Srbiju na smrt - zato što je siromašna i što je Beograd pljačka, za to što Beogradu ne daje još,
- Sa druge strane, izgleda da se sasvim slažu da života za ambicioznu osobu van Beograda ne može da bude, i da je svaki krik iz unutrašnjosti - krik kompleksaša i ludaka,
- Trebalo bi pobeći hitno u Beograd. Svaka dalja borba je uzaludna.

Inače ta Avala nije uopšte toliko centralistička televizija koliko su druge... (npr. B92, Pink, Fox, RTS - ovaj ispred svih).
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 11.09.2007. 15:28 »

Avala je umereno-centralisticka, sto je opet ne svrstava u neki idealni medij sto se tice nas van Beograda. Treba ih ispostovati jer ako primecujete, stalno im se pored logoa vrti vreme u gradovima Srbije, a ne kao na RTS ili na B92 gde pokazuju samo koliko je stepeni u Beogradu.

Jedna druga njihova emisija, mislim da ide u sklopu vesti, o vremenskoj prognozi isla je tako da su prvo pokazali vreme za celo podrucje Srbije, pa onda za Beograd, pa za Suboticu, i na kraju za Vranje. Nis i Novi Sad uopste nisu u kombinaciji, sto mi se, moram da priznam, bas dopalo! To u stvari govori da njih ne zanima koji je grad koliko vazan, nego da je bitno da pokazu kakve su zaista vremenske prilike na celoj teritoriji drzave, pa tako i na njenim krajevima, kako u njenom centru. Jedino sto se tu zamera je sto su pokazali za Beograd, jer on nije centar Srbije u geografskom smislu. Mogli su pre nego Beograd da pokazu prognozu za Kragujevac ili npr. Lazarevac, koji bi pre nego Beograd bili geografski centar.
Sačuvana
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #87 poslato: 11.09.2007. 15:38 »

Mogli su pre nego Beograd da pokazu prognozu za Kragujevac ili npr. Lazarevac, koji bi pre nego Beograd bili geografski centar.

Pa i Lazarevac je zvanicno beogradska opstina.  Zvrko
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #88 poslato: 14.10.2007. 05:39 »

Prenosim jednu moju poruku upućenu drugom mediju u raspravi o beogradizaciji, ali se tiče pre svega medijskog centralizma:

Kad smo kod toga da su centri velikih političkih partija u Beogradu, trebalo bi prokomentarisati i zbog čega je gotovo nemoguće formirati kvalitetniju, ozbiljniju lokalnu ili regionalnu partiju u unutrašnjosti, odnosno u centralnoj Srbiji. Ko je za to odgovoran? Šta su slabosti takvih političkih partija (izvorno-lokalnih)?

Uglavnom je to slab kadar, politički neprosvećeni i ideološki slabi predstavnici, ali i slab medijski potencijal, za razliku od velikih političkih partija iz Beograda.

To je čitava jedna oblast koju zovem medijskom centralizacijom, odakle potiče i sva nesposobnost lokala da se autonomno bori za svoju stvar. Gotovo da je nemoguće bilo gde van centra (autonomije ili republike) pokrenuti bilo šta što će nositi građanski, pa otud i decentralistički karakter. Smatram da su za to najodgovorniji mediji, njihovo ponašanje i kapacitet, i tu pre svih mislim na lokalne. Oni su veći centralizatori i od RTS-a. Barem je tako u Nišu i okolini.
Sačuvana

provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 14.10.2007. 13:04 »

Uglavnom je to slab kadar, politički neprosvećeni i ideološki slabi predstavnici, ali i slab medijski potencijal, za razliku od velikih političkih partija iz Beograda.

sve to je moguce zahvaljujuci loshem ekonomskom stanju na ovim prostorima, tako da ljudi pokrecu politichke partije samo da bi se na neki nachin obogatili, a ne da bi stvarno neshto radili. primer za to je nishka stranka volja naroda nekog seljaka koji je slavio smiljka kostica. inache i politichke partije su itekako mediji tako da ne treba da se zanemari i medijsko delovanje politichkih partija sa centralama u beogradu koje deluju na nachin medija u unutrashnjosti.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: