Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Centralizacija medijskog prostora  (Pročitano 10793 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #15 poslato: 19.12.2006. 15:47 »

Nedavno (pre nedelju ili dve dana) postavljen je novi rektor Univerziteta u Nišu, ali tada niko nije o tome pisao, sem lokalnih novina. Juče ili danas postavljen je novi rektor Univerziteta u Beogradu, i evo šta se zbiva (naslovi):

Dnevni list Politika - Branko Kovačević novi rektor
Dnevni list Danas - Branko Kovačević novi rektor
Dnevni list Glas javnosti - Nastavak reformi u naredne tri godine
Dnevni list Blic - Dr Branko Kovačević novi rektor
Dnevni list Večernje novosti - Kovačević novi rektor

Ili kao što bi rekao jedan pobornik građanske tolerancije na Krsti: Beograd je u kontekstu prepoznatljivosti za građanski orijentisane koji ne znaju za ništa južnije od njega.
Sačuvana

Admini...
Administrator

Duh bunta: +5/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 01.01.2007. 16:34 »

Pišu Večernje novosti za 1. januar 2007. godine:

Kojim jezikom će govoriti Crnogorci? Koja će crkva biti "zvanična"? Ko su "konstitutivni narodi"? Kakvi će biti simboli i himna? Zvanično se propagira "distanca" od Srbije i svega srpskog, počev od ćirilice do muzike. I, polako se zaboravlja na obećanja da se u životu građana vekovima oslonjenih na Beograd ništa neće promeniti. Hoće, uverili su se oni koji su želeli da se leče na VMA ili, banalnije, da preko granice između Dobrakova i Brodareva "prošvercuju" koje kilo paprika ili prase. Policajci i carinici imaju isti kriterijum kao na Horgošu ili Dimitrovgradu, samo (još) ne traže pasoš.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #17 poslato: 30.01.2007. 07:59 »

Citajuci tekst o skinsima (zanemarite sadrzaj koji se tice ove potkulturne grupe) nailazim na ovo:

"Centri su bili Beograd i Novi Sad, a vremenom su se pojavili i u manjim gradovima kao što su Bajina Bašta, Jagodina, Niš, Lazarevac."

Autorka teksta je Jelena Vukotic, a pisala je za nedeljnik NIN.

Nismo znali ali sad znamo - Nis je mali grad.
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 02.02.2007. 12:59 »

Nismo znali ali sad znamo - Nis je mali grad.

Pa jel nije?  Cheesy  Ozbiljno, jel smatras da je Nis veliki grad?
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: 02.02.2007. 18:46 »

I tako se CNN izvinio za melodiju koja je u stvari greškom puštena u spot-reklami Srbije. Ispalo je da su oni krivi, i sada će kao kompenzaciju emotivati dvostruko više tih reklama nego što je planirano i što je plaćeno. Neverovatno.

A onda, na sva srpska usta čuje se pokuda na račun CNN-a što je napravio grešku, i potom oduševljenje time što će se srpski spot vrteti na CNN kanalu dvostruko duže.

Šta vi mislite o tom spotu, o tom načinu reklamiranja, i uopšte, o ovoj zbrci?

Po mom mišljenju, iako sam video samo insert tog spota,
1 - uglavnom se Beograd prikazuje - jedino je u tom gradu ionako turizam u naročitoj ofanzivi.
2 - Niš ionako nema šta da ponudi, tako da izdvajanje republičkog novca iz Srbije za takve potrebe ništa ne donosi nama kao građanima Niša.
3 - još je gore što će dvostruko duže biti emitovana reklama Beograda kod CNN-a jer će to značiti i mnogo više turista u tom gradu, čime se podstiče dalji i sve veći jaz u standardu između tog i ostalih gradova u zemlji.

Zaključak: i početna ideja je loša, a greška CNN-a je još pogubnija po Centralnu Srbiju, jer je za Beograd ovo sjajno.
« Poslednja izmena: 03.02.2007. 08:14 Domaći izdajnik » Sačuvana

provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 06.02.2007. 22:32 »

Pa jel nije?  Cheesy  Ozbiljno, jel smatras da je Nis veliki grad?

Mali je za svetske okvire ali nije mali za Srbiju. Treci grad po velicini, tu rame uz rame sa Novim Sadom ako racunamo samo broj stanovnika. po drugim parametrima je daleko iza. Ali to nije razlog da se tretira kao mali grad.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 06.02.2007. 22:43 »

Nacin reklamiranja nije los. Danas sve zavisi od reklame.
Slazem se za ovo drugo. Sve sto se prikazuje na tim reklamama mora da bude najbolje sto Srbija ima, a onda znaci da ce ta mesta i dalje da dobijaju na rastu turizma, dok ce sve druge lokacije da ostanu nerazvijene. Pod geslom "Dodji u Srbiju" privlace se turisti u ona mesta koja ionako imaju prednost nad ostalim krajevima. Nema postovanja strategije ravnomernog regionalnog razvoja na ovaj nacin.
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 09.02.2007. 13:19 »

1 - uglavnom se Beograd prikazuje - jedino je u tom gradu ionako turizam u naročitoj ofanzivi.
2 - Niš ionako nema šta da ponudi, tako da izdvajanje republičkog novca iz Srbije za takve potrebe ništa ne donosi nama kao građanima Niša.
3 - još je gore što će dvostruko duže biti emitovana reklama Beograda kod CNN-a jer će to značiti i mnogo više turista u tom gradu, čime se podstiče dalji i sve veći jaz u standardu između tog i ostalih gradova u zemlji.

Zakljucak: Beograd je jedino cime Srbija moze da se ponosi i to treba da cuva ( i da postuje ).
Sačuvana
Baba_Yaga
Teatralni mislilac

Duh bunta: +3/-2
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #23 poslato: 09.02.2007. 15:34 »

Cekajte, ljudi, postoje dva spota (kako sam ja cula). Nije samo Beograd taj koji se prikazuje! Jedan spot pokazuje gradski zivot, ljude, urbanu sredinu, a drugi seoski zivot, prirodu i tako to. Mislim da malo preterujete sa tim "Beograd ovo, Beograd ono...".
Spotove nisam odgledala i ne znam o kojoj se melodiji radi. Cula sam komentare da je spot lose uradjen (koji, to ne znam), ali ne verujem da je stvar toliko nestrucno odradjena da se bas niko nece zainteresovati za nas i pozeleti da nas poseti.
Sačuvana

Strah i trepet za svu decu. Kako malu, tako i veliku.
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 09.02.2007. 16:19 »

Nije samo Beograd taj koji se prikazuje! Jedan spot pokazuje gradski zivot, ljude, urbanu sredinu, a drugi seoski zivot, prirodu i tako to.

Yaga, meni se svidja ovo sto kazes, "jedan pokazuje gradski zivot" sto bi znacilo - Beograd, jer samo to i jeste gradsko u ovoj zemlji, a drugi seoski zivot, sto ce reci krsh, ili eventualno planine. Sta drugo da ponudi kad Srbija drugo nema.

Ideja sa pokazivanjem ljudi je debilna do besvesti.

Citat
Mislim da malo preterujete sa tim "Beograd ovo, Beograd ono...".

Macujemo se argumentima. Ali nije svrha da se svadjamo, nego da osvestimo lokal (*tacnije lokalne retarde) da se ukljuce u borbu za sebe.

Citat
Cula sam komentare da je spot lose uradjen (koji, to ne znam), ali ne verujem da je stvar toliko nestrucno odradjena da se bas niko nece zainteresovati za nas i pozeleti da nas poseti.

Pa Beograd ce posetiti, ali bas bih voleo da vidim kako ce se reklame odraziti na posetu stranaca Nisu ili Kragujevcu.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 13.02.2007. 19:01 »

13. 2. 2007: Magazin "Oko", RTS1, 18:30.

Postavljaju pitanja ljudima iz dva provincijska grada - Uzica i Leskovca, o tome sta misle o zivotu u Beogradu u odnosu na zivot u manjem mestu (njihovom gradu). Ispitani nisu bili ispod 55 godina, slobodnom procenom. Prikazani su odgovori ovog tipa:

- Nikad ne bih mogao da zivim u Beogradu cak i da mi je penzija 3 puta veca. Ne mogu da se guram po onim autobusima, da se hvatam za sipke, da me ljudi gaze, itd. (matori iz Leskovca)

- Sada nikako ne bih voleo da zivim u Beogradu mada sam kao mlad ziveo tamo. Ovde je mnogo bolje jer mozes da se snadjes, sve ti je blizu, mozes da se bavis poljoprivredom. (matori iz Uzica)

- U Beogradu je skoncentrisano sve, kulturni, zdravstveni, obrazovni centar, sve sto  postoji u zemlji je tamo. Njihova plata je mnogo veca od nase. Oni mogu da odu u operu, u pozoriste, na koncert, a mi nemamo nista od toga. Ali mi se lepse druzimo, druzeljubiviji smo. Zato ja ne bih isla u Beograd. (matora iz Leskovca)

aplauz za RTS.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +6/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 18.02.2007. 18:16 »

Za regionalne javne servise
18. februar 2007. | 16:07 | Izvor: B92 
Kragujevac -- Predstavnici medija iz Niša, Kragujevca, Subotice i Novog Pazara iniciraće obrazovanje regionalnih javnih servisa.

Njihova će inicijativa biti formulisana u narednih 10 dana, da bi zatim bila prosleđena nadležnim državnim organima. Predstavnici lokalnih medija kritikovali su i način finansiranja RTS-a jer smatraju da sredstva od pretplate treba da dobijaju i opštinske televizije.

Nacionalni javni servis ne odgovara zahtevima gledalaca u unutršanjosti, pa je potreba za regionalnim javnim servisima utoliko veća, smatra generalni sekretar NUNS-a Veljko Samolov i dodaje da treba pokrenuti inicijativu za izmenu Zakona o privatizaciji i Zakona o radiodifuziji: "Građanin ove zemlje ima pravo da zna šta se dešava, ne samo u svojoj lokalnoj sredini, već i u zemlji. Da li je on zaista adekvatno, brzo, tačno, profesionalno obavešten šta se tačno dešava u zemlji? Mislim da nije. Javni servis je danas samo promenio ime, dobija pretplatu a ponaša se i dalje kao partijska televizija".

Usvojena inicijativa podrazumeva da mediji čiji su osnivači lokalne samouprave prerastu u javne servise na području većih regiona, ali i u delovima zemlje u kojima su zastupljene nacionalne manjine.

Da potreba postoji kažu i predstavnici Radio-Subotice koji emituju program na tri jezika, a slično je i u RTV Novi Pazar.

Učesnici okruglog stola demantovali su tvrdnje o nepostojanju medija tog tipa u Evropi, navodeći Italiju kao primer. Čuo se i predlog da se regionalni servisi finansiraju iz budžeta ili izdvajanjem dela sredstava prikupljenih pretplatom.

Slobodan Đorić iz Republičke radiodifuzne agencije smatra da se sa inicijativom zakasnilo: "Što se tiče RRA, mi smo nemoćni da bilo šta zaustavimo. Naprotiv, naš je zadatak da što pre okončamo ceo proces legalizacije, da bi emiteri znali na čemu su".

Inicijativa o formiranju regionalnih javnih servisa biće preciznije definisana na novom sastanku u organizaciji RTV Kragujevac u narednim danima.

Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 19.02.2007. 18:27 »

Predsednik opstine Palilula i predsednik opstine Niska banja decentralizaciju ne shvataju kao dobijanje vise novca nego kao raspodelu sa gradskih na opstinske nivoe neke ingerencije odlucivanja. Nijednom niko nije pomenuo da bi grad imao vise para. Sve to je lepo potkusurila voditeljica City radia kad je citala iz brosure o decentralizaciji koju je izdala Protekta, kako decentralizacija nije moguca u drzavama koje nisu na visokom nivou razvijenosti.
Cak je kao naivno pitala: a sta mislite, na kakvom nivou razvijenosti je Srbija? i to kao zakljucak!
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Na mreži Na mreži

« Odgovor #28 poslato: 19.02.2007. 21:16 »

Predsednik opstine Palilula i predsednik opstine Niska banja decentralizaciju ne shvataju kao dobijanje vise novca nego kao raspodelu sa gradskih na opstinske nivoe neke ingerencije odlucivanja.

Postoje dve definicije lokalnih tzv. političara (trebalo bi pod znake navoda). Tako na dva načina možemo tumačiti njihovu neobaveštenost, primitivizam i glupost:

1. Beogradski pioni - sluge beogradskih centrala.
2. Nesposobnost u stvarnom smislu. To znači da su zalutali u politiku, uopšte u to da odlučuju o opštini ili široj zajednici. Najčešći slučaj je upravo ovo drugo, jer naš lokal nije baš izvorište inteligentnih ljudi.

Sve to je lepo potkusurila voditeljica City radia kad je citala iz brosure o decentralizaciji koju je izdala Protekta, kako decentralizacija nije moguca u drzavama koje nisu na visokom nivou razvijenosti.
Cak je kao naivno pitala: a sta mislite, na kakvom nivou razvijenosti je Srbija? i to kao zakljucak!

Spikerka mi je poznata. Deluje mi ipak kao da nije totalno retardirana. Ali je pozerka, a pozeri imaju potrebu da dodaju nešto klišeističko u svakom momentu. Tako je i ova, devojka koja očigledno samo na sex i novac misli, ali je ipak priučila i retoriku, pa eto došla do radio stanice, dakle, tako i u situaciji kad je to sasvim pogubno, morala da izbrblja jednu narodnjačku i iznad svega glupu stvar (to što si naveo).

Za regionalne javne servise
18. februar 2007. | 16:07 | Izvor: B92 
Kragujevac -- Predstavnici medija iz Niša, Kragujevca, Subotice i Novog Pazara iniciraće obrazovanje regionalnih javnih servisa.

Znaš samo šta je ovde funny... To što je ta priča servirana još pre tačno godinu dana. Od tada je bilo reči da će biti najpre izabrani nacionalni servisi, pa regionalni. Od tada do sada se učinilo sledeće: 1) Izabrane su nacionalne radio i tv stanice (u stvari beogradske, ali to je Beogradija/Srbija) kao nacionalni javni servisi, 2) Izabrane su regionalne beogradske stanice kao beogradski medijski servisi, 3) Nešto kasnije izabrane su Vojvođanske.

Ovo sada je u nekom procesu što se tiče Centralne Srbije. Ali ... ko jebe Centralnu Srbiju... i seljake odande.
« Poslednja izmena: 19.02.2007. 21:20 Domaći izdajnik » Sačuvana

provincijalac
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 22.02.2007. 09:52 »

Hehe... nije bash isto nacionalna frekvencija i javni servis, ali tu je negde.  premisljanje
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: