Djilas je koliko se secam nedavno u kampanji rekao da je Beograd ubedljivo najskuplji grad u Srbiji i da se teze zivi nego u ostalim delovima Srbije. Koliko se to poklapa sa tvojim spektrima u okvirima decentralisticke propagande.....
Nisam ni pravdao Đilasa. Štaviše, smatram ga bezobraznim, i dobro znam za tu izjavu da je Beograd težak za život. Malte ne traži humanitarnu pomoć za prestonicu, a onda kaže kako je proglašen za grad budućnosti južne Evrope. Nema nikakvog smisla to što govori i očigledno je reč o predizbornim manipulacijama.
Da, recimo citam danas u Politici kako su vrtici u Bg-u cetiri ( ili pet ) puta skuplji nego u Novom Sadu.
Ne treba da čudi. Vidim da kad je reč o Beogradu i njegovim problemima uvek su prva tema upravo obdaništa, odnosno mali broj obdaništa. Nedovoljno da se zadovolji potražnja. I logično je da onda cena raste. Novi Sad je verovatno grad koji je sa te strane u dobroj meri obezbeđen, pa je cena niža.
Sa druge strane, mislim da je Niš skuplji od Beograda po tom pitanju jer i ovde se govori o malom broju vrtića. O potrebi da se izgrade bar još dva. Beogradu je, koliko sam razumeo, potrebno još pet, što je prema broju stanovnika ipak proporcionalno manje nego potreba u Nišu. Dakle, Niš bi trebalo da ima skuplje vrtiće.
Pored tog faktora nameće se i onaj drugi, a to je ogromno povećanje broja stanovnika i to mlađe populacije u Beogradu (studenti se ni za šta ne bi vratili u provinciju, što je i logično, pa ostaju da rađaju i zasnivaju porodice u glavnom gradu). Dakle, ogromna potreba za vrtićima još će i da raste.