Stranice: 1 [2] 3 4 ... 25   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Beogradizacija Srbije (2006)  (Pročitano 35352 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
liberal
Gost
« Odgovor #15 poslato: 15.05.2006. 21:58 »

samo da dodam...... u potpunosti sam sa korenima ovog projekta a to je antibeogradizacija i ja bi licno zapalio tu zastavu ali rusenje cepanje ili bilo sta slicno drzave na nove drzave i sl. je takva glupost koju ste napisali da ja nemam erci......
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #16 poslato: 15.05.2006. 22:50 »

Ako si primetio, ovde stavovi poput "to je takva glupost", "to je smesno", "to je super", "to je pohvalno", i tome slicno, ne stoje usamljeno kao sto se to obicno cini u politickim ili kvazipolitickim raspravama. Ovde se, kolega, radi na tome da se stav koji je iznesen obrazlozi. Da se cuju osnove takvog misljenja. Nije tesko viknuti "SRBIJA", ili "Glasaj za DSS", "Zivela SRS" ili "Ja sam IN, ja sam DSovac", kao sto nije tesko i kazati "ti si Nishlija, dakle, ti si stoka, ciganin", da ne pominjem sta bi se reklo za ove jos "nize" od Nisha. Dakle, ako hoces da govoris s ljudima iz organizacije, ako hoces da povedes raspravu na neku temu, moraces stav da obrazlozis, inace ne vidim kakvu vrednost moze da ima. Mogu samo da ti dam podrsku i kazem da bi to sto si ti izjavio kazala i moja baba, kao i baba s kojom se moja baba druzi, i tako dalje. Ali koliko je to revelevantno?
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Liberal
Gost
« Odgovor #17 poslato: 16.05.2006. 03:08 »

Prvo ne svidja mi se sto postoji cenzura i sto ste obrisali ono sto sam napisao samo zato sto se to kosi sa vasim stavovima, jedino sto je trebalo da se obrise u tom postu je ono oko "doticne" ustanove, ovako niste pokazali da ste bilo sta drugacije od svega sto trenutno ima i vlada srbijom a potice upravo iz Beograda. Ja se slazem rekao sam vec oko antibeogradizacije, veruj mi da 10000 puta bolje od tebe znam o cemu se radi jer sam iz Leskovca a obzirom da sam poslednjih 5 god u nisu mogu da kazem da Nis nije osetio ni promil beogradizacije koliko je to osetno u Leskovcu. Drage volje bi ja obrazlozio sve sto je bilo nejasno u tom postu ali nazalost obrisan je iz samo vama znanih razloga, cak sta vise mogli ste da ga izmenite (obrisete i ostavite obaveztenje zasto ej to ucinjeno) ali dobro cenzura mora da postoji i ja to razumem. Kako mogu da povedem raspravu na neku temu kada ne postoji sloboda govora (postova) ???? ali nije vazno. ja sam za ovo saznao na forumu leskovca i delovalo mi je primamljivo ali pricati o cepanju drzave mi se nije svidelo ali ni ocigledno ni onima koji su admini, moderatori urednici ilis ta vec teme....
Inace, relevantno je ono sto misli narod !!! Narod je protiv Beograda ali nije protiv Srbije i jos manje je protiv cepanja nisa i okoline iz Srbije. kao sto sam rekao u obrisanom postu, drzavni udar i tako blize i tako dalje.... nadam se da ovo nece biti obrisano a ako bude zamolio bih onog ko to radi da obrise samo ono sto mu se ne svidja a ne ceo post. !!!!

i da.. ovo sam izostavio....... MUKA mi je Beograda, pucanja cevi, asfaltiranja, iskljucenja struje, reda gradskog saobracaja, cene beogradske pijace i tako dalje i tako blize.... bolje poznajem situaciju tamo nego ovde tako da treba to pitanje pokrenuti ali posto vec mesec dana a ni narednih mesec dana necu biti u Nisu uopste nisam upucen dokle se stiglo.... i sta je bilo sa svim gore pomenutim akcijama i hocete li neku akciju u leskovcu (protiv beogradizacije a ne protiv srbije)....
Sačuvana
solo
Gost
« Odgovor #18 poslato: 16.05.2006. 12:30 »

Citat: "bloodnick"
Reci mi jednu stvar koju ti je Srbija pruzila, a koja je tebi ucinila zivot lepsim. Nesto sto Nemacka Nemcu nije mogla da ucini, ili Svajcarcu Svajcarska.

Citat: "Mizant"
Taj ko me bude uverio da bi trebalo voleti Srbiju i sa juga zemlje, iz Leskovca, Vranja, Niša, Kuršumlije... uveriće me i da nije opravdano mrzeti Beograd odavde.

Nekad je Srbija pruzala i Srbinu bila mnogo vise nego jednom Nemcu Nemacka... izgleda su je neki losi ljudi izmenili ali je ja i dalje volim i verujem da bi uz prave poteze mogla da se vrati na pravi put... po mom misljenju poistovetiti Srbiju sa Beogradom je isto sto i unapred se predati... izdaja manjih mesta koja mozda nemaju snage da se sama bore poput nas... zajedno mogli bi da stvorimo Nasu Srbiju... vec neko vreme se pitam gde se izgubila rec "otadzbina" ... Nazovite me ludim ali sam shvatao Djuru Jaksica i njegovu "Otadzbinu"... i danas je ponosno recitujem kao sto sam spreman da iz sve snage zapevam "Vidovdan"...  Voleo bih da vidim zemlju u kojoj bi opet ponosno govorili da smo vitezovi Kneza Lazara ili hajduci Stevana Sindjelica... bilo je puno ratova ali mislim da su oni znali za sta se bore... neki losi ljudi su ih izdali...
sta tu ima da se voli? ne znam... ali sam spreman da se borim...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #19 poslato: 16.05.2006. 18:38 »

Postoje otadžbinske angažovane pesme i otadžbinske neangažovane. Ove potonje su obično nacionalističke, bez pravog opravdanja i argumenta. To što autore ovih goni da pišu i vole državu ili nacionalnost kojoj pripadaju ja sam jutros nazvao - strahom, traumom. Evo obrazloženja:

Srpskim se naziva nešto što se pokušava omeđati, sačuvati od onoga što je nesrpsko ili ljudsko u drugom smislu. Ako je "biti Srbinom" neko posebno značenje čoveka, i ako je ovo značenje važeće u svakom smislu, tj. tako da se u svakom pojedinačnom pripadniku "srpskog" ili u svakom Srbinu prepoznaje karakteristika različita od karakteristika onih koji ne pripadaju onome što nazivamo "srpskim", tada je opravdano kazati da je "biti Srbinom" u stvari zaista oznaka nečeg posebnog u rodu koji zovemo "čovek". Tada ćemo imati i Hrvata, Francuza, Engleza, Mađara itd. koji se - nazivajući se takvim - nužno uvek razlikuju i mogu prepoznati kao pripadnici ovih naroda. Jedino u takvom slučaju biće važno to što sam ja Srbin, a ti recimo Turčin, ili Nemac.

U slučaju da ovo ne važi, kao što i ne važi, kao što bi svako humanistički nastrojen, čovek od duha, čovek koji razmišlja i ne diskriminiše, koji je bez predrasuda (ne ocenjuje na osnovu boje kože, jezika kojim neko govori, ocem koji je neko rođen i odgojen, područjem na kome je neko odrastao, kulturom u kojoj je neko živeo), čovek nema određenje tipa "biti Nemcem", "biti Srbinom", "biti Hrvatom", itd. To je stremljenje inteligencije sveta; dakle, gašenje nacionalnog, kao što se donekle uspelo ukinuti i ugasiti ono religiozno koje je vladalo više od 2 i po hiljade godina filozofske civilizacije. Ugasiti nacionalni identitet znači izvršiti personalno priznanje čoveka, značilo bi čoveku prilaziti bez ikakvih predrasuda, pustiti ga da se dokaže bez obzira na historijsku bazu iz koje je nastao (kulturu, područje, jezik, društvo, političku atmosferu).

Svako ko deli ljude na nacionalnoj osnovi ili veliča svoju (bez indikativne mržnje ili omalovažavanja tuđe) nacionalnost - nije daleko od toga da se od strane jednog humaniste i čoveka od duha nazove duhovnom nakazom. Ali zašto bi neko delio sebe od opšte-ljudskih karakteristika? Zašto bi neko ustao i rekao: Ja sam Srbin! To morate da znate! vi, vi Hrvati, Nemci, Turci!

Rekoh, radi se o strahu, strahu da se čovek afirmiše u svetu koji postavlja zdrave kriterijume, i priznaje samo dokazane vrednosti. Nacionalisti i rodoljubi mogu da kažu: čujte, ja sam Srbin, i to me dovoljno kvalifikuje da o nečemu sudim, ili da se nečim ponosim (istorijom, npr, što je najčešći slučaj u Srba). O tome su pisali i Kangrga i Kiš. Ali eto, rekoh, setih se jutros.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
solo
Gost
« Odgovor #20 poslato: 16.05.2006. 20:26 »

mozda.. mozda si ti u pravu i ponosim se osobinom da umem da prihvatim argumente i tudja izlaganja... naravno znas da nisam ni nacionalista (ne na los nacin (mada znam da ces i ovo da mi opovrgnes :) )), nisam rasista, sovinista... nisam losa osoba... i voleo bih da zivimo u svetu o kome pricas... hteo bih da tezimo ka tome... i sve je lepo sve je bajno a onda Siptar puca u decaka zato sto je Srbin, Avganistanac ubije Amerikanca, Crnca automatski kvalifikuju kao kriminalca, dilera, muslimana kao teroristu, Svajcarca kao dobro situiranog...
a svi smo isti... jesmo... i samo losi ljudi prave gore navedena uporedjivanja i donose zakljucke na osnovu pogresnih kriterijuma... ne kazem da se moramo stopiti ali procenat, na taj nacin, losih ljudi je... veliki...
sto se tice pesama znao sam da ce se potegnuti to pitanje "propagande" ali nisam hteo da zalazim u to... samo sam rekao da sam sebe nasao u tim pesmama, ziveo sam ih... ne zato sto mi je neko ispirao mozak njima i "pobedili smo" politikom... ziveo sam ih jer sam bio u poziciji da branim nesto svoje... ne Srbiju, ne Srbe vec sebe... dvoriste, kucu, porodicu... a u tu poziciju sam stavljen jer sam Srbin a druga strana nije...
o tome ti pricam... do cilja o kome govoris ima jos dosta da se predje... voljan sam da se borim za to... moj razum sve shvata ali mi je u srce urezana ta rec... Srbin
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #21 poslato: 16.05.2006. 22:20 »

Od svih sredstava uloženih u Srbiju u poslednjih godinu dana, 67% otišlo u Beograd, izjavio nacista Aleksandar Vučić, kao priznanje onog što beograd čini i što se događa u zemlji.

Još jedan bitan podatak.

Hajde, zagrlimo jadnu beogradsku braću, teške budućnosti i grozne sadašnjosti. Budimo solidarni. Možemo li da organizujemo i humanitarnu akciju za gladnu decu beograda?
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #22 poslato: 17.05.2006. 11:22 »

Moj predlog za novine i delo:

HUMANITARNA POMOC ZA GLADNE BEOGRADJANE

Na Trgu kralja Milana juce je izvedena ironicna humanitarna akcija grupe studenata sa nishkog univerziteta pod naslovom "Vratimo osmeh Beogradu". Studenti su napravili punkt na platou ispred Ambasadora i bukvalno prosili metalne novcice, uzinu, cokoladu, slane stapice i sve sto bi gradjani Nisha mogli da udele kako bi se vratio osmeh na lice Beograda i Beogradjana koji gladuju od silne nemastine. Dzinovska korpa sa poklonima istog dana poslata je na adresu Skupstine grada Beograda, ul. Dragoslava Jovanovića 2 (u Beogradu).
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #23 poslato: 17.05.2006. 14:34 »

UPOZNAJMO BEOGRAD

- broj pozorišta: 21
- broj bioskopa: 30
- broj fakulteta: 31
- broj nastavnika univerziteta: 2500
- broj studenata: 78000
- broj i kapacitet domova za smeštaj studenata: 11 studentskih domova («Studentski grad», najveći studentski kompleks na Balkanu) – kapaciteta 10340 mesta
- broj sajmova na godišnjem nivou (značajnijih manifestacija): 36
- broj rekreativno-sportskih hala: 18
- broj sportskih objekata: oko 1000
- broj osnovnih i srednjih škola: 280
- broj naučno-obrazovnih instituta: 52
- broj zdravstvenih ustanova: 59
- broj štampanih medija: 29
- broj radio stanica: 21
- broj TV stanica: 16
- broj novinskih agencija: 4
- broj internet provajdera (sedišta): 17
- broj kulturnih centara: 20
- broj koncertnih dvorana: 4
- broj arhiva: 4
- broj muzeja: 40
- broj galerija: 61
- broj biblioteka: 89
- broj muzičkih ustanova: 8
- broj kulturnih manifestacija čiji je osnivač grad: u Beogradu 47

Najmoćniji grad na Balkanu, grad budućnosti južne Evrope.

Još jednom, grad budućnosti: petlja, tek da se zna kako se reguliše saobraćaj (kad imaš para i kad ti je dozvoljeno).

Da ste u Beogradu, mogli biste da prokrstarite sličnim brodićem. Lepota prestonice. Eto zašto mladi iz unutrašnjosti beže tamo.

Najveća medicinska ustanova na Balkanu, VMA Beograd.

Studentski grad, Beograd (danju) - najveći studentski kompleks na Balkanu.

Studentski grad, Beograd (noću) - najveći studentski kompleks na Balkanu.

čudovište arhitekture - Hram Svetog Save na Vračaru (Beograd) - najveći pravoslavni hram na svetu. (Da se zna šta Srbija plaća.)

Beogradska Arena, Beograd (a gde bi drugo?). Najveća sportska hala u Evropi. Ponos Srbijanaca sa juga, severa, istoka i zapada.

Želimo li da živimo u Nišu kao što danas mnogi žive u beogradu? Da li želimo da živimo bolje, a da ipak ne odemo u beograd?
Sačuvana

direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 18.05.2006. 16:42 »

Paljenje beogradske zastave i slanje korpe za gladnu decu Beograda podrzavam maksimalno. A vidim da se ovde sve oteglo na drugu stranu i tera u stranacke vode. Pricamo o Dinkicu i politici republicke skupstine. Koga je briga za to? Put nije preko institucija, nego alternativni. Neka neko otvori novu temu za stranacka prepucavanja i napade na aktuelne politicke face.
Sačuvana
ini
Gost
« Odgovor #25 poslato: 19.05.2006. 12:14 »

polovina decembra 2004. Glas javnosti:

Ove godine budžet bio 34,1 a za 2005. dozvoljene 32,2 milijarde dinara
Ko mrzi Beograd

Bogdanović: Republički budžet je uvećan za 20 odsto, a gradski smanjen za pet. Zašto? Stanojević: Pola Srbije se leči u Beogradu, troši vodu, struju, vozi se prevozom, školuje decu...

Budžet Beograda za 2005. godinu je, odlukom Ministarstva finansija, smanjen za pet odsto. U toku 2004. godine budžet je iznosio 34,1 milijardu, dok su za 2005. odobrene 32,2 milijarde dinara. Smanjenje od dve milijarde nateraće mnoge da "stegnu kesu". Ipak, gradski čelnici kažu da Beograðani neće osetiti ovo smanjenje i da će se u komunalni sektor, škole, obdaništa, popravku ulica, saobraćaj i dalje ulagati kao i do sada.

Koče razvoj Beograda

- Prvo ćemo ukinuti praksu da radimo ono za šta nismo nadležni. Nećemo više ulagati u univerzitet, neke zdravstvene i kulturne ustanove, crkve... Ako je cilj da se štedi, onda treba svi da štede! Beograðani neće osetiti ovo smanjenje u smislu da deca neće imati dovoljno hrane u vrtićima, ili će biti neki katastrofalni uslovi u školama. Takoðe, sva infrastruktura mora da bude dobro uraðena i tu se ništa neće menjati. Ali, velike investicije koje su mogle biti završene za dve godine biće završene tek za pet! Na taj način se koči razvoj Beograda. Pola Srbije se leči u Beogradu, troši vodu, struju, vozi se prevozom, školuje decu - kaže Bojan Stanojević, gradski menadžer.

Dve milijarde manje

Uprava Beograda se borila protiv sive ekonomije i, prema rečima gradonačelnika Nenada Bogdanovića, maksimalno uvećala prihode. Smanjenje budžeta on smatra nepoštovanjem Beograðana ali i političkim prepucavanjem.
- Beograd do sada nije bio u položaju da ga sve opštine u Srbiji mrze i traže deo sredstava koja njemu pripadaju. Način na koji se sve dešavalo nije zasluživao moju pažnju i uključivanje u raspravu. Podneto je čak sto amandmana da se od Beograda oduzme novac i podeli drugim opštinama. Republički budžet je uvećan za 20 odsto, a gradski smanjen za pet. Zašto? Ne radimo dobro? Trošimo previše? - pita se Bogdanović.

Gradski menadžer Stanojević takoðe smatra da smanjenje budžeta ima političku pozadinu.
- Ministar Mlaðan Dinkić je nezadovoljan što je G17 katastrofalno prošla na izborima, ali zbog toga ne treba da stradaju Beograðani. Kada smo otvoreno pitali Dinkića kako ga nije sramota da ovo radi, rekao nam je da ni nas nije bilo sramota da ga smenimo! To nije nivo našeg razgovora i nismo hteli dalje da raspravljamo - kaže Stanojević.

Zbog dve milijarde manje u budžetu grada, izuzev obnove Botaničke bašte "Jevremovac" i zatvaranja kotlarnica na tehničkim fakultetima, u 2005. godini grad više neće biti u mogućnosti da pomaže projekte koji nisu u njegovoj nadležnosti.

V. Vuković
Sačuvana
CARICA MILICA
Gost
« Odgovor #26 poslato: 21.05.2006. 14:31 »

Pa svuda ima majmuna koji bi da imaju svoje države...
Sačuvana
los fabulosos cadillacs
Gost
« Odgovor #27 poslato: 21.05.2006. 16:06 »

ne treba nislijama drzava ( !?! ), ni grad ne mogu da vode kako treba ali im treba malo vise prostora i sanse da naprave nesto od sebe umesto sto rapidno propadaju.

da li kod vas postoje volja, ljudi i kapaciteti da se stvore paralelne institucije kojima bi ljudi prilazili i vise verovali nego beogradskim ( koje boli uvo za vas ). to bi moglo da bude izuzetno uspesno i za kratko vreme bi ste stvorili neku legitimnu i cvrstu osnovu za jace delovanje i ozbiljniju lokalnu samoupravu. ne mora odmah da se osnuje ministarstvo ali neka lokalna kancelarija za resavanje svakodnevnih pitanja bi bila skorz ok. naravno, tu bi morali da volontirate jer kesh za to nema sanse da skupite...

odmah mozete da zaboravite na poredjenje sa vojvodinom, jer tu nemate ni teoretske sanse. vojvodina ( odnosno ns ) je ( vise ili manje ) autonomna oblast vec vekovima, sa ozbiljnim pokrajnskim institucionalnim i ekonomskim aparatom i politickom tradicijom a nis je juzno srbijanska palanka. dakle, kad krecete u tu pricu, krecete iz pocetka, sto znaci da vas plan za bilo kakvu autonomiju treba da bude autentican bez prepisivanja i koricenja modela. Sa druge strane, nemoj se oslanjati na to da ako kosovo ode sve ostalo ce lako, jer bas onda, u svetlu cg i kosova, ce centralna vlast biti izuzetno osetljiva na bilo koji pokusaj separatizma, pogotovo, u slaboj i politicki neaktivnoj juznoj srbiji. verovatno ne bi ste dobili ni podrsku od lokalnih likova. najefektnija stvar koju mozete da uradite jeste, promena politicke garniture u samom gradu jer vas ti ljudi najvise i koce a preko njih i ide pljacka. jak grad vuce jaku oblast a ona se eventualno moze pretvoriti i u autonomnu teritoriju.
Sačuvana
los fabulosos cadillacs
Gost
« Odgovor #28 poslato: 23.05.2006. 15:05 »

sto nas dovodi do cinjenice da nemate nista...
ako se tvoja prognoza o intervenciji eu i njenom zabranjivanju centralizma obistini ( skeptican sam ali mozda si i u pravu ), eventualne pregovore o decentralicaziji i formiranju novih pokrajna, okurga, regija.... ce voditi bg i ns sa jedne strane ( i izmedju sebe ) i eu sa druge strane. sva ostala srbija se nece pitati nista a i cak kad bi se pitala, ne postoje dovoljno ozbiljni politicki subjekti sa kojima bi se razgovaralo. u tom slucaju, srbija ispod bga izvlaci deblji kraj jer ce neko drugi da odlucuje koja ce sela da upadaju u nisku opstinu, dokle ce da vam hvata tablica i takve stvari. verujem da ce posle te reorganizacije postojati 20tak kantona, zupanija, oblasti... od kojih ce dve biti gradovi ( grad ns i grad bg sa okolinama sve u svemu oko 3 mil ljudi ) sto ce dalje doprineti razvoju i razlici u odnosu na druga mesta. kako to da sprecite? nikako. jedino sto mozete da uradite jeste da brze-bolje organizujete neku politicku stranku ili pokret koji bi u sredini bez konkurencije izrastao u najozbiljniju stranu za pregovore o decentralizaciji. ni onda necete moci da ucinite mnogo ali ce te mozda izvuci nesto bolji deal u pregovorima sa bg.....
Sačuvana
prozak
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 28.05.2006. 18:58 »

Citat: "Daci"
Odlican pojam - Antibeogradski front! Trebalo je da nam se organizacija tako zove.
Otvaram diskusiju i anketu o potrebi unutrasnjosti da se zastiti od beogradizacije, pitanjem - da li je unutrasnjosti potrebna nezavisnost od Beograda i da li je resenje u stvaranju novih autonomnih pokrajina?
Sta o tome misli prosecan gradjanin Srbije a sta intelektualna elita koja ne zivi u Beogradu?

Mogu sebe nazvati "prosečnim građaninom" . Rođen sam ,i odrastao u Beogradu. Ovo je grad koji je uvek primao  i davao. Prošao sam celu bivšu i sadašnju Jugu ( ne znam sada kako da je nazovem) . Službeno sam boravio u gradovima kao što su Kraljevo,Niš Paraćin i obišao mnoga mesta. Nekada  mi je došlo da zaplačem. Fabrike koje su vrvele od ljudi sada su zvrjale prazne . Užas. Ali verujte mi prosečan građanin teže živi ovde. Koliko mi je puta došlo da se spakujem i da odem u neki maleni gradić da odem iz ove ludnice ,ali opet... ja drugi grad nemam i nemam gde da odem. Tačno je da je u političkom i ekonomskom smislu došlo do "beogradizacije" ove zemlje (neznam joj više ime). To su uradili oni koji  se nisu po prvi put zaljubili u ovom gradu, i koji nisu osetili miris lipa kada  su se vraćali iz škole negde u centru. Danas oni svojski ruše sve stara zdanja praveći metalna čudovišta. To ne rade Beograđani veruj te mi.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 25   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: