Stranice: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 49   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Beogradizacija - problem ili ne?  (Pročitano 32659 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #585 poslato: 30.10.2007. 13:46 »

Oblast spojena sa Beogradizacijom. U pravu si, teme se ponavljaju. Ovih dana opste sredjivanje. Ali sigurno je da ce tema "Beogradizacija - komentar i misljenje" biti rezervisana za slobodnije rasprave i caskanja o centralizmu u Srbiji.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +8/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #586 poslato: 30.10.2007. 17:13 »

Evo i tekstova u politici na ovu temu.

Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #587 poslato: 30.10.2007. 18:16 »

Citati su iz teksta Bitka protiv Beograda.

Citat
Na početku su ostajale osiromašene varoši i opustošena sela, u koje ni rode ni kapital rado ne zalaze, a na kraju tog puta glavni grad se sve više gušio u svojim problemima.

Zanimljivo. To je kao kad pred nekim u autobusu ko ima kancer dodjes i kazes: Izvini, brate, ali curi mi slina iz nosa, prehladio sam se. Mozes li da ustanes da odmorim malo.

Citat
A između? Smestilo se osećanje animoziteta i nerazumevanja: osećanje onih iz unutrašnjosti da sit gladnom ne veruje, da Beograd, blizu očiju centralnih vlasti, diktira pravila igre i uzima i ono što njoj pripada i osećanje Beograda da provincija njegove velegradske muke ne razume.

Prvo, ne radi se ovde o verovanju i neverovanju. Sta ima ovde sit gladnom da veruje ili ne veruje? Sit je sit, gladan je gladan. Gde je tu spona u prenesenom znacenju na centar i ostatak Srbije?

A onda velegradske muke. Kakve bre velegradske muke? Pa to je isto kao kad bi neki bogatas rekao da nema dovoljno para da kupi Microsoft i tako se zalio pred covekom koji ne moze sebi ficu da priusti.

Citat
Osećanje počesto bez lične odgovornosti za ono što se događa i jednima i drugima.

Sta se bre to dogadja i jednima i drugima?? Pa cekaj, majku mu, da li jedni imaju para a drugi nemaju? Ako je tako, sta imam ja da razumem beogradske probleme? Zasto sam ja duzan da slusam to sto oni svojim platama ne mogu da kupe Rols-Rols, dok ja ne mogu platom da kupim da pristojno doruckujem, rucan i veceram? Kakvi bre problemi? Pa mi nemamo iste probleme, mi zivimo sasvim drugacije zivote, i tu ne moze biti razumevanja jednih i drugih, jer to je nerazumevanje sada vec ne samo teritorijalno, vec klasno!

Citat
Odgovornosti lokalnih vlasti što nisu preduzele ono što su mogle – da im fabrike ne propadnu i ljudi ne odu, i beogradskih – što megalomanske planove širenja nisu podredile realnim mogućnostima življenja na određenom prostoru.

Znaci ovaj tekst je, kao sto sam ocekivao od Politike, upravo onakav kakav se od tog milosevicevskog i propaorskog lista i moglo ocekivati - pisan tako da ismeje ideju decentralizacije. Eto sta znaci medij. Moze neka budala od novinara da pise sta hoce, i da to potom procita gomila ljudi, i jos bude ubedjena da je to u redu.

Citat
Država je bez sumnje najodgovornija, jer je decenijama zatvarala oči pred rastućim jazom između razvijenih i nerazvijenih, pošto je tako bilo lakše. Konačno je progledala.

aplauz Jel? Kostunica nam je doneo decentralizaciju? Jel to?  necu

Citat
Evropa jasno stavlja do znanja da s tolikim neravnomernostima Srbiji zadugo neće biti mesta u evropskoj porodici.

Dobro, barem nesto vredno da se kaze, tj. podseti.

Citat
Prvi korak je preduzet: doneta je Strategija, sledeće godine će i zakon, osnovano je prvo Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj... U međuvremenu, mada još nedovoljno, država je počela da koristi jednu po jednu iz široke lepeze mera koje joj stoje na raspolaganju: od realizacije državnih projekata u nerazvijenim krajevima, fiskalne decentralizacije, budžetskih transfera za ujednačavanje, direktnih izdvajanja iz državne kase za projekte komunalne i poslovne infrastrukture do povoljnih kredita i poreskih podsticaja za investitore, kako bi ih uopšte privolela da svoj kapital plasiraju onima kojima je zapravo najpotrebniji umesto u Beogradu ili Novom Sadu.

E, ovo je sjajan vic. Vic za desetku. Prvo, nikakva strategija nije doneta, barem nikakva koja bi bila obavezuca za republicke organe da se pozabave ovim poitanjem. Zakon je predvidjen za sledecu godinu, i on se odnosi na ustav koji je centralisticki. Zasto se zakoni ne donesu smesta ako se u Srbiji problem decentralizacije pravilno artikulise?

Pominje neke drzavne projekte u nerazvijenim krajevima, a to je takva laz da je to grozno i cuti. Pa pogledajte koliko para je planirano za sve projekte van Beograda. Jedna petina od onoga koliko se koristi za Beograd.

Fiskalna decentralizacija nije stupila na snagu. Pominje neke budzetske transfere? Jel to isto izaslo iz Kostunicinog kabineta? Da covek zadrhti od jeze.

Citat
Srbija se, ma koliko su sve oči unutrašnjosti uprte u republičku vladu, ne može razvijati samo iz Beograda.

Pa koja je tek to postavka? Srbija se nikako ne razvija time sto se razvija Beograd. Kao sto se Loznica ne razvija time sto se razvija Nis. Kakva idiotska pretpostavka.

Citat
Uz zahteve za prenošenje i finansija i imovine i nadležnosti s centralnog na lokalni nivo, što je sasvim legitimno i deo dobre prakse svuda u svetu, opštine bi trebalo da se pozabave i same sobom i ne zaborave sopstvenu odgovornost za lokalni razvoj. Da im se ne bi dogodilo da ne znaju šta da učine sa odjednom stečenim tolikim prihodima i imovinom. Ili ne, daj bože, da, tako bogati na papiru, bankrotiraju.

Hehe, be-be-be, ocu lalipap!
1. Nikakva imovina nije dobijena s neba, imovina je pripadala gradovima i opstinama pre nego je bila nacionalizovana, odnosno beogradizovana.
2. Nikakav bankrot ne moze da se meri sa permanentnim i trajnim bankrotom koji se zove centralisticka vlast od 1991. do danas.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #588 poslato: 30.10.2007. 19:39 »

slaba vajda od takvog teksta kad on relativizuje stanje u zemlji. toliki centralizam i razvojni jaz a oni prichaju o problemima beograda. ma dosta bre.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #589 poslato: 30.10.2007. 20:30 »

Posle dužeg vremena Šumadija do Tokija nas se setio, tako da moram da izrazim pre svega zadovoljstvo što ga ponovo srećem na forumu. Moj se stav od onog vremena kad smo vodili diskusije dosta promenio, tako da ja sada problem decentralizacije vidim jedino u kontekstu sveukupne demokratizacije Srbije, a ne izolovano. To znači da više ne govorim o Nišu i Kragujevcu kao nekim teritorijama koje bi valjalo da imaju više para, već pre svega o ljudima koji će vođeni demokratskim načelima podrazumevati decentralizaciju vlasti, da to više neće biti političko pitanje, već fakt koji se u svakom političkom diskursu već podrazumeva.

Što se ovih tekstova tiče, ja sam pročitao onaj koji je PB predložio, ali nastaviću sa čitanjem večeras, tako da možete očekivati komentar i na ostalo.

Tekst Bitka protiv Beograda je u startu osuđen na propast budući da je naslov takav da sve Beograđane u startu stavlja sa suprotne strane, kao da se ovde vodi rat između Beograđana i onih koji ne žive u Beogradu. Radi se, pak, borba za svest građana o decentralizaciji kao demokratskom mehanizmu upravljanja, što je osnova svake savremene države Zapada i EU. Mnogi Beograđani podržavaju proces i podržavaju procese i inicijative za decentralizaciju države, i to ne samo iz razloga što shvataju da će to sačuvati državnu celovitost, niti iz nekakvog osećanja empatije prema ljudima van Beograda koji žive u proseku petnaest puta manje kvalitetnim životom; mnogi Beograđani podržavaju ovaj proces jer je on prosto neizbežan u procesu modernizacije države. Na primer, ako država ima 7 miliona glasača od kojih je svega 2 miliona u bogatom centru, to znači da će onih 5 miliona slabijeg materijalnog, socijalnog i obrazovnog stanja imati prilike da izaberu autoritarnu vlast i upropaste onu sjajnu situaciju koju ima centar.

Priča ne govori samo o jednoj opasnosti (samo delimično prisutnoj) koja će potresti na kraju i sam centar, već o demagoškom pristupu koji se začinje u siromašnim lokalima i bazira se na problemu centralizovane države. Tako ćemo uspeti da vidimo kako se lokalni oportunisti interesuju za decentralizaciju iz sasvim pogrešnih razloga ili pak u ograničenom ideološkom sistemu, npr. u onom u kojem deluje seljačina iz Čačka, današnji ministar za infrastrukturu. On će čarlabrcnuti nešto iz Beograda i doneti svom Čačku, ali to nije demokratski princip niti vođenja lokala, niti vođenja države, koliko god bio efikasan i poželjan za lokal iz kojeg ministar potiče (mnogi drugi lokali ne mogu imati takav neki resor u ministarstvu da bi se mogli nadati finansijskoj injekciji kakva se dobija lobiranjem ministra za svoj zavičaj). Taj mehanizam trajno destabilizuje psihologiju antiautoritarnosti i demokratske principe savremene države i društva. Građane poučava sistemu koji se zasniva na principu "baba i stričeva", odnosno ko koga ima u Beogradu taj će živeti dobro, ovo ostalo...

Dakle, rekao sam, tekst je u samom naslovu pogrešno ustremljen i ukoliko uopšte želi sa dobrom namerom da pominje problem decentralizacije i debeogradizacije, on to radi tangirajući primitivniji sloj stanovništva koji će ili brzo odustati od čitanja jer se pominje nekakva "agresivnost" prema Beogradu, ili će pak stati na stranu provincije koja je previše izmuzana, te će Srbija postati ugrožena na svojim krajevima ili u tzv. unutrašnjosti. Ni jedan ni drugi pristup nama nije potreban. Stoga tekst objavljen u Politici vidim kao neprecizan i u jednoj meri demagoški (s obzirom na naslov i još neka mesta).
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Glasaj za decentralizaciju i regionalizaciju [anketa]
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #590 poslato: 31.10.2007. 04:46 »

Tekst Bitka protiv Beograda je u startu osuđen na propast budući da je naslov takav da sve Beograđane u startu stavlja sa suprotne strane, kao da se ovde vodi rat između Beograđana i onih koji ne žive u Beogradu.

Zaboravio sam taj deo da prokomentarisem. Trebalo bi da se razgranici i napravi razlika izmedju primitivne borbe za decentralizaciju i lokale od one koja je prozeta razumevanjem i stanjem uma kao onoga koji ne dozvoljava da bude diskriminisan, ma gde se nalazio i ma o kojoj teritoriji da je rec. Znaci odbiti lokal-patriotski lament i privoleti ljudska prava i teritorijalnu ravnopravnost, koja drzi mnogo sire polje interesovanja od lokalnog.

Moze da se zapocne i prica o tim lokalnim pokusajima i napravi razlika, kako bi neki ljudi koji nisu iz unutrasnjosti shvatili da nismo neki antibeogradjani nego ljudi koji se bore za ustavnu i zakonsku teritorijalnu ravnopravnost ljudi ma gde u Srbiji ziveli.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +8/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #591 poslato: 31.10.2007. 08:43 »

Posle dužeg vremena Šumadija do Tokija nas se setio, tako da moram da izrazim pre svega zadovoljstvo što ga ponovo srećem na forumu.
Ma ja sam stalno tu, samo ne učestvujem više aktivno (samo vas posmatram  osmeh). Valjda ću nekada ponovo početi i da pišem (najviše zavisi od vremena, kojeg hronično imam sve manje).
Što se ovih tekstova tiče, ja sam pročitao onaj koji je PB predložio, ali nastaviću sa čitanjem večeras, tako da možete očekivati komentar i na ostalo.
Elem, ja bih vam samo skrenuo pažnju na tekst novinara iz Kraljeva, koji zasužuje da se u celini nađe u temi Centralizacija medijskog prostora. On tu govori o pojavi "presušivanja" izvora informacija u unutrašnjosti Srbije, odnosno njihovoj koncentraciji u metropoli, kao i saopštavanja "obrađenih" istina, odnosno šturih informacija koje se na putu od izvora, preko "obrađivača" u Beogradu, do znatiželjnika u unutrašnjosti često negde i "zagube".
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #592 poslato: 31.10.2007. 12:12 »

Mozda zato sto se u unutrasnjosti nista ne dogadja? Ili se dogadjaju neke palanacke manifestacije? Sta ce da se prenese iz Nisa? Sta iz Jagodine? Eto ta Jagodina je dobar primer. Da prenose uspehe jagodinskog debelog soviniste, tako dobar stomak nema ni RTS.
Pri stavu sam da treba lokali sami da organizuju svoje jake gradjanske medije i da se tako bore za svoju stvar.

Usput mozete li da mi kazete zbog cega se vama slicne nevladine organizacije ne bore za decentralizaciju i debeogradizaciju? Zasto je to toliko nepopularna tema medju gradjanskim medijima a pominju je Politika i neke tamo Smajlovicke?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #593 poslato: 01.11.2007. 17:39 »

Mozda zato sto se u unutrasnjosti nista ne dogadja?

Problem u unutrašnjosti nije taj što se ništa ne događa, već što ništa ne može da se dogodi.

Usput mozete li da mi kazete zbog cega se vama slicne nevladine organizacije ne bore za decentralizaciju i debeogradizaciju? Zasto je to toliko nepopularna tema medju gradjanskim medijima a pominju je Politika i neke tamo Smajlovicke?

Decentralizacija, odnosno debeogradizacija u Srbiji, nije popularna tema ni za ozbiljne političke struje i institucije dok god se pod njom podrazumeva samo više sredstava u lokalnoj kasi. Time želim da kažem da je za te druge snage, ozbiljnijih političkih shvatanja, decentralizacija i debeogradizacija moguća jedino uz kulturni preobražaj decentralizacijskih snaga van centra (Beograda), odnosno tek sa pojavljivanjem prave političke svesti koja će taj decentralistički proces pokrenuti sama.

Jer dosta para u rukama nesposobnog ili sposobnog za krivu investiciju - nezgodna je stvar.
Sačuvana

beyondmediominds
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #594 poslato: 03.11.2007. 01:26 »

Dakle, rekao sam, tekst je u samom naslovu pogrešno ustremljen i ukoliko uopšte želi sa dobrom namerom da pominje problem decentralizacije i debeogradizacije, on to radi tangirajući primitivniji sloj stanovništva koji će ili brzo odustati od čitanja jer se pominje nekakva "agresivnost" prema Beogradu, ili će pak stati na stranu provincije koja je previše izmuzana, te će Srbija postati ugrožena na svojim krajevima ili u tzv. unutrašnjosti. Ni jedan ni drugi pristup nama nije potreban. Stoga tekst objavljen u Politici vidim kao neprecizan i u jednoj meri demagoški (s obzirom na naslov i još neka mesta).

Taj tekst u Politici je bruka iz jednog prostog najprostijeg razloga.U par navrata i bezuspesnih pokusaja da dozovem dopisnika Politike da pise o problemu ravnomernog regionalnog razvoja i decentralizacije, on se oglusio i par puta mi se izdrao, u fazonu sta ga stalno zivkam,kad to nikog ne zanima?! Dakle, kao sto rece DI nije problem sto se nista ne radi, nego sto ne moze da se uradi. Ipak, moj um se nikako ne miri sa cinjenicom da ne moze.Samo je pitanje KAKO? Udruzeno?Bojim se, pojesce nas.Veliki jedu male.Zakon prirodne selekcije.Ako od mnogo "malih" istomisljenika postanemo jedan Veliki glas?
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
Nebojsa
Libertarijanac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #595 poslato: 03.11.2007. 14:09 »

@beyondmediominds
Nisam shvatio zasto je los tekst u Politici.

@D.Izdajnik
Najlakse je popustiti pred problemima, prepustiti krivicu nekome drugom, udaljiti se od problema.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #596 poslato: 03.11.2007. 16:26 »

Najlakse je popustiti pred problemima, prepustiti krivicu nekome drugom, udaljiti se od problema.

Sentenca: "Problem u unutrašnjosti nije taj što se ništa ne događa, već što ništa ne može da se dogodi" nije obična floskula, već sažeta suština problema opština (i gradova) van Beograda. Zašto? Zato što je prvenstveni problem okvir u kojem opština može da deluje, kao i da koristi sredstva koja prikuplja. Tako, poput situacije kada nosiš kofu da bi polio cveće i primetiš da je kofa bušna, da stalno iz nje nešto curi sa strane, ne možeš očekivati razvoj koji bi trebalo da prevaziđe tu nezgodu koju nameće centralistički sistem. Kada mi kažeš da bih morao da zapnem i zalijem baštu kako valja, bez obzira na to što mi je sud/činija/kofa bušna, ja ću naprosto reći da ne želim to da radim, jer da bih ja zalio onoliko koliko bašta stvarno traži morao bih deset puta da obiđem baštu. To je idiotizam, i ja neću pristati na to da tek površno poprskam baštu, kako recimo danas opštine opstaju, već ću hteti da se nepravda ispravi, da bih krenuo sa brigom o svom lokalu.

Ako od mnogo "malih" istomisljenika postanemo jedan Veliki glas?

Trenutno u Srbiji ne postoji volja za decentralizacijom. U Nišu, prema našem istraživanju iz oktobra 2006. godine, tek 50% studenata je za decentralizaciju i regionalizaciju Srbije. Šta bi bilo kada bi se ispitali oni koji ne studiraju ili pak ono blizu 80% građana koji ne znaju niti da se potpišu.

Dakle, teško je. Naša akcija je medijska politika i aktivnost. Delovati na ljude koji su trenutno politički nesvesni da počnu politički da misle. To je glas koji smo u situaciji da pustimo.
Sačuvana

beyondmediominds
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-3
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #597 poslato: 04.11.2007. 00:30 »

Dakle, teško je. Naša akcija je medijska politika i aktivnost. Delovati na ljude koji su trenutno politički nesvesni da počnu politički da misle. To je glas koji smo u situaciji da pustimo.
Apsolutno!
Sačuvana

Jao nama koji smo izasli van sebe i mrznemo se napolju.
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #598 poslato: 04.11.2007. 06:07 »

Problem u unutrašnjosti nije taj što se ništa ne događa, već što ništa ne može da se dogodi.

Ili filozofski receno, problem nije onticke, vec ontoloske prirode!  osmeh
Ali sve u svemu odlicno receno. Ne postoje okviri za razvoj lokala, dok on isto tako moze da nastavi da se razvija, ali mora da zapne mnogo vise nego u normalnim okolnostima.
Sačuvana
provincijalac
Urednik

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #599 poslato: 08.11.2007. 15:16 »

Nisam shvatio zasto je los tekst u Politici.

ne bih rekao da su tekstovi u politici loshi. ali bih rekao da su tako napisani da ne govore jezikom levice ili demokrata, gradjana. sve je to recheno prostachki, kao da se obracaju birachima koshtunice ili velje ilica. neshto tu onda nije kako treba. uostalom zashto ne pitaju o tom problemu nekoga iz ldp ili nekog iz nevladinih organizacija, izvinjavam se aleksandru , ali mislim na neke poznatije koje se bave ljudskim pravima?!
Sačuvana
Stranice: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 49   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: