|
The Fabulous Cadillacs
Gost
|
 |
« Odgovor #30 poslato: 28.05.2006. 23:32 » |
|
ne zelim da postujem na svakoj temi a imao bi sta da kazem. ovaj forum je prepun niskih zalopojki o stanju u gradu i regionu, pitnja zasto su nas svi "ispisali", zasto nas niko ne voli, zasto nam uzimaju pare i zasto smo najgori?!? Jel se iko od vas pogodjenih i ugrozenih nislija ikada pitao sta vas grad ima da ponudi i zasto bi iko dolazio kod vas i da li ste uopste zasluzili da se tretirate ravnopravno sa bg i ns. da budemo iskreni, niste interesantni ni po jednom osnovu, kako za ozbiljne investitore, strance a ni za domace likove, korumpirani ste do bola, neorganizovani, razbucani sa nepostojecom privredom i sumnjivim privatnim sektorom. kulturno nepostojeci sa gradom koji zahteva mnogo sminke da bi se nazvao gradom. nemate ni jednu ozbiljnu i veliku manifestaciju koja bi bila i internacionalna i koja bi mogla da privuce malo paznje u nis, nemate uopste nista interesantno. naravno, recicete da je bg za sve kriv i da vam on ne da da se razvijete, namerno vas drzi primitivne da bi vas lakse sisao. moguce je da je to trenutno stanje stvari ali vi nemate ni pameti, ni volje, ni percepcije, ni zelje, ni ljudi da se trgnete i ojacate, niti ste ikad imali...bg vas je jednostavno video kao nebranjenu teritoriju...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #31 poslato: 29.05.2006. 00:13 » |
|
moguce je da je to trenutno stanje stvari ali vi nemate ni pameti, ni volje, ni percepcije, ni zelje, ni ljudi da se trgnete i ojacate, niti ste ikad imali...bg vas je jednostavno video kao nebranjenu teritoriju... A jel? Pre svega ja od ni od koga ovde iz Nisha, a ko se ozbiljno bavi svojim poslom, ne vidoh zalopojke vec kriticko preispitivanje cinjenica, a cinjenica je da mnogo ljudi koji ovde zive , a koji tebe neupucenice po intelektu prevazilaze za jednu celu shumu i planinu ( sto se i vidi iz siromasnog nacina na koji komunicirash), tako da ti ni najmanje ne stoji tvrdnja da nemamo pameti. Sto se volje tiche nje stvarno i nema nestho mnogo ovde , a kad negde nema volje to znaci da je situacija beznadezna." Bg je nekog video kao..... ", a ko je dao pravo tebi da prosudjujes o tome kako su u istoj toj drzavi neke teriotorije nebranjene. Zamisli termin koji pritom se uoptrebljava "nebranjene", dakle sledeci formalnu logiku imamo znaci teritorije u istoj zemlji koje se brane , a koje ne. Zaista za neverovati je do kojeg se kretenstva i primitivnosti krecu stavovi mnjenja... Zamisli jos da recimo neko iz Washingtona ( kao glavnog grada USA) kaze kako je,ne znam, San Francisco zaostao po svim merilima i da eto state departmant nece vishe da vodi racuna o tom delu svoje zemlje. Naravno, to se nece dogoditi, ali ce se dogadjati ovakvi maloumno komentari od strane ljudi koji u stvari i ne zele da vode dijalog, nego gledaju koga da napadnu i koga da ismeju. Ovo sto govorim ne odnosi se samo na izjavu registrovanog ucesnika koga sam citirao, vec i na sve njemu slicne profile koji posto ne umeju da raz-govaraju sa drugim osobama pa pokusavaju ,jednim nesvesnim procesom da vulgarizuju pojam kritike i presele ga u ono podrucije koje se zove ("kritikujem ne da dodjem do odgovora, nego sam vec zamislio da imam sve odgovore, pa samo napadam druge zato sto nemaju kao ja te odgovore") Naravno, ponavljam oni toga , kao i ovaj jadnik nisu svesni i zaista u izvesnom smislu moze se reci da veruju u to sto pricaju. E pa imam novost za vas : ne samo da su vam uverenja pogreshna vec ih se necete moci ni osloboditi sto je josh strashnije. Sto se korupcije tice, a koja je pomenuta ona postoji u celoj Srbiji, a ako je negde ima najvishe to je u Beogradu iz prostog razloga sto su tamo kljucne institucije, kompanije, firme itd.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
The Fabulous Cadillacs
Gost
|
 |
« Odgovor #32 poslato: 29.05.2006. 00:28 » |
|
odlicno, ima zivih! nemoj da uopste uzimas u obzir moju inteligenciju i sposobnost komunikacije, nisi joj dorastao a ja necu da se svadjam ali mi, molim te, kako to da nis nema nista, ali nista, cime bi mogao da se podici a da to nisu prirodne lepote ili istorijski spomenici? kako to da jedan univrezitetski grad ima toliko studenata koji studiraju na drugim mestima, kako to da nema ni jedno desavanje koje bi moglo da bude na prvim stranicama vesti, kako to da je na je na apsolutnoj kulturnoj margini, kako to da su mu ugasili bioskope? sve se to lako moze objasniti nedostatkom para ali to nije prvi i pravi razlog, to je samo posledica. u korenu svega je to da vi necete, neznate i nezelite da idete napred...
jesi li svestan kako je menjanje svesti jedne sredine ( pogotovo tako zapekle i ucmale ) tezak, dugotrajan, krajnje neizvestan i iscrpljujuci proces a ishod je apsolutno nesiguran....kada vidis ( a vec si verovatno video ) goleme dimenzije tog posla, siguran sam da se postavilo pitanje, da li to ima smisla i da li se tako nesto uopste isplati?
stavi se u poziciju prosecnog ( ili van prosecnog ) mladog coveka iz bilo kog dela srbije. razmisli sta njega moze da odvuce u nis ( ako nema rodbinu ili tako neku porodicnu varijantu )? apsolutno nista. ni poslovni kontakti, ni kulturne manifestacije a cak ni sportski dogadjaji...nista kad stvorite nesto od toga, nis ce se vratiti na mapu, do tad je mrlja...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +162/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #33 poslato: 29.05.2006. 01:30 » |
|
Ne radi se o tome da nekoga dovedemo ovde, niti da od ovog sela najednom - čarobnim štapićem? - napravimo raj za inteligenciju. Svestan sam ja tih limita. Ovde je reč o nečem drugom. Reč je o mojoj, slobodno mogu da kažem, već urođenoj (ili naviknutoj) odgovornosti, ili čežnje za pravednošću, to što u tom aktivizmu nalazim zadovoljstvo (ispravljanja "krivih Drina"). Ovde mi ne tražimo da standard odjednom skoči i postane jednak onom u bgd-u: to se ne može desiti ni u narednih 100 godina ni pod kakvim (najpovoljnijim) uslovima za Niš. Radi se o tome da intelektualac (makar on) oseti tu istu potrebu da se za nešto bori, i da u tome oseća zadovoljstvo. Ja osećam zadovoljstvo boreći se za nešto što je verovatno više od prosvetiteljskog rada u školi (mada želim i tim poslom da se bavim). Sve što se bude postiglo dok imamo te dobre namere i neophodan cilj, i dok to činimo sa zadovoljstvom, biće u korist grada.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija. - Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #34 poslato: 29.05.2006. 02:22 » |
|
Trebao si da bolje procitas moj tekst. Jasno sam rekao da volja u Nishu, "KADILAKU", ne postoji ( vrati se pa pogledaj) , tako da je sasvim besmisleno ovo sto me sada pitash. Utripovao si se kako ja "branim" Nish od tebe i poimanja drugih, a ja zapravo kao sto i ponavljam razmatram ne to nego tvoj nachin komuniciranja za koji kazhes da je na vecem nivou od mog, pa ti , zaboga ja nisam ni dostojan toga. To sto tako poimash "hijerarhiju" i to josh u znanju, ah, samo i dalje govori o onome stho sam u prvom postu i iskazao , a to je da ne umesh da vodish dijalog i ne umesh josh mnogo slicnog, pored toga). Niko ne spori da u Nishu ne postoji bila kakva volja za "bilo kakvom preomenom", ali ja ne govorim o tome nego potsho ne patim od licemerja, mogu se vratiti na onaj deo o intelektu i upitati tebe (necu prestati da te zovem Jadnice) , a zasto se ne bi ulagalo vishe u Nish, ako ne zbog icega drugog onda zbog toga sto Ja Stanujem u Nishu i jedan sam od njegovih najvecih umova. dakle, ti si isuvishe pun predrasuda ako mislish da se ne treba ulagati ( u sirokom smislu te reshi u mene ovde i naravno sam Nish) itd itd
Ali ipak , na kraju karajeva, ne bi me ni zacudilo da si ti u stvari iz nisha i da se kriticki odnosih prema njegovi potrebama. Ali,i ako je to ne zavaravaj se to ti nece umanjiti cinjenicu da si jad od komunikacije, jer to nam i dalje ne bi obajsnilo tvoj naivan odnos prema mojoj poruci. Ubuduce citaj pazljivje tudje postove i ne nastupaj iz gneva i sarkazma, jer si ovako vrlo jednostavan "realista" koji skljocaju svojim vodenim pistoljima, a meni treba neka malo snaznija borba, ako vec neke borbe ima( definitivno ima, ako slushamo ove "independiste"), onda pruzi malo vishe otpora kako bi se snaznije stroposthao u ambis.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #35 poslato: 29.05.2006. 11:16 » |
|
Nisi razumeo priču o Vojvodini i stvaranju autonomija. Evo ovako, iznova. Nezavisnošću Crne Gore, tj. raspadom SCG, Kosovo je mnogo bliže nezavisnosti, jer otpada i sporazum potpisan valjda u Kumanovu o njegovom statusu. Pošto se s tim bude završilo, i pošto Srbija bude republika sa jednom autonomnom pokrajinom, doći će na red revizija tog stanja jer ne može da postoji republika sa jednom pokrajinom, već ili bez pokrajina ili će se "rasparčati" u skup regiona, tj. pokrajina. Ja sam u gornjem postu naveo da je najverovatnije to da će Srbija biti regionalizovana po modelu sa mape na strani 1 ovog topika, jer bi u slučaju ukidanja autonomije Vojvodini Evropa ustala u zaštitu prava srpskih i manjinskih stanovnika Vojvodine, tj. protiv apsolutne centralizacije u jednoj zemlji na tlu Evrope. Što se ostalog tiče... Niš nema trenutno niti političke stranke, a kamo li bilo kakav blok za lokalne interese. Takva stvar ne postoji južno od Kragujevca. I kad bi se formirao, trebalo bi dosta vremena da se narod probudi i zapita u čemu je do sada bio glavni problem. Konačno, i kad bi to zaživelo, sve bi išlo institucionalno, što usporava razvoj i buđenje ovog regiona.
Na pitanje "Da li svi putevi vode u Beograd?", odgovara student sa beogradskog univerziteta, došljak (doðoš): Pa valjda zato što je Beograd glavni grad. Možda bi se to rešilo promenom prestonice npr. Kragujevac. A da se sve odvaja za Beograd to je jasno i zbog toga bi trebalo sprovesti decentralizaciju. Mada razvijenija je privreda u Beogradu nego na jugu tako da se i više para ulaže. Niš iako mi je bio bliži nikada mi se nije sviðao, bez uvrede ali to je moj lični ukus. Da se više cene Beogradske diplome to je isto tačno pola profesora sa mog faksa su bili u vlasti ili obavljali značajne poslove za ovu zemlju. Ljudi u Beogradu imaju nekako osećaj samodovoljnosti, nemaju osećaj da postoji i nešto van Beograda, barem sam taj utisak stekao u druženju sa mojim kolegama. zbog svega toga bi trebalo razviti unutrašnjost kako beograðani ne bi kukali od priliva jeftine radne snage iz unutrašnjosti. U principu u pravu je Dundo ja nisam sreo nekog pravog Beograðina, većina je imala ili dedu ili roditelje iz unutrašnjosti, a za prave Beograðane smatram one čiji su preci živeli Beogradu do pre drugog svetskog rata.npr.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija. - Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
|
|
|
|
The Fabulous Cadillacs
Gost
|
 |
« Odgovor #36 poslato: 29.05.2006. 18:40 » |
|
Mizante, ko ti je ovaj urnebesni lik? Neko od tvojih, lokalni klovn ili slucajni prolaznik? Nisam dosao na ovaj forum da se svadjam ali mi ne ostavlja bas mnogo izbora...
Nego, kazes da "Radi se o tome da intelektualac (makar on) oseti tu istu potrebu da se za nešto bori". tu si bitku vec dobio. definitivno ce svaki intelektualac ( i ne samo on ) videti potrebu i neophodnost borbe kao i nesrazmeru kvaliteta zivota koja nikako nije dobra. siguran sam da svest o tome postoji i kod proslih generacija intelektualaca jer ovakvo stanje sigurno nije od juce. Tako da dobre namere, dijagnoza i vizija cilja nisu stvari kojima tezis, one su vec tu. interesuje me samo kako mislis da ih materijalizujes i kako mislis da pokrenes ozbiljan proces koji bi promenio stanje na terenu i koji bi doneo zasluzenu pravdu. teorije ti ne fali ali praxa ti nedostaje a vidim da je to ne samo tvoj problem. pitanje je samo koji nacin borbe preferiras, revolucionarni ( aktivan i sigurno tezak ali efektan ), klasican birokratski ( pun kompromisa, politike i potpuno neizvesnog ishoda ) i pasivan ( mali krug istomisljenika bez ikakvih ozbiljnih akcija i nikakvog uspeha ). savetujem ti da ne polazes mnogo nade u obecanu decentralizaciju i ulogu evropske unije jer je ona jos uvek neizvesna u svakom pogledu a stvari mogu da se tako dogode da nis izgubi i postojece pozicije ako se ne bude na vreme reagovalo...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #37 poslato: 29.05.2006. 22:27 » |
|
Ne vidim otkud taj sukob između vas (Stangelove-a i Los-a). Ja razumem to što ti tražiš da se mi borimo, još ako nisi iz Niša vidim to kao srčanu podršku, a ako jesi (mada si rekao da nisi) onda kao kukavičluk jer se ne pridružuješ i realno (podrška od Nišlija nije dovoljna).
Strangelove-a vidim kao možda jednog od autora najintelektualnijih postova na forumu, nisam još video da je neki njegov post neozbiljan ili da ne pretenduje na neku kvalitetnu diskusiju. čak se nisam još usudio odgovoriti na neke njegove postove jer vidim da zaslužuju više pažnje (za šta juče i danas nisam bio spreman).
Što se ovog tiče, nisam video da se iko od vas protivi našoj inicijativi ili volji da se Niš dovede u red i zauzme nova pozicija prema Centru. Ne vidim tolika realna razilažnja koliko je vas odnos neprijateljski.
Pročuavam ovih dana mogućnost za građansku neposlušnost, ali ima vremena do toga, najpre bi trebalo informisati građane o tome šta se događa (o tome sam govorio u emisiji), potom pokušati (samo reda radi) legitimnim putem ostvariti ciljeve, a onda (pošto to naravno ne bude prošlo) poći u nelegitimne postupke za razrešenje. To znači građanska neposlušnost, i tako to biva demokratski čin, toliko neophodan iako protivzakonit (tj. nelegalan).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
The Fabulous Cadillacs
Gost
|
 |
« Odgovor #38 poslato: 29.05.2006. 23:06 » |
|
iskreno, nemam ni ja pojma odakle sukob ali da znas pre nego sto pocnes da me banujes ili brises zbog svadje i prepucavanja... :wink:
ne, nisam iz nisa, nikad nisam bio u nisu, niti me nis nesto posebno interesuje. iz novog sada sam a nemogu da kazem ni da sam osetio beogradizaciju niti je beograd lose uticao na ns ( naprotiv ). ja inace volim bg (nikad tamo ne bi ziveo, naravno ) ali sam se u njemu uvek dobro osecao i imao puno lepih iskustava ali njegov zivot na vas racun, ne mogu da prihvatim. poznajuci neke ljude iz nisa i slusajuci price, ne mogu a da ne stanem na vasu stranu iz solidarnosti i simpatija za deo srbije koji zasluzuje daleko bolje i vise i ne slaganja sa politikom cedjenja i svesnog unistavanja jednog grada, regije i sredine. zbog toga i imate moju podrsku i skromnu pomoc. doduse, ponekad se razocaram u nis i nislije ( one koje poznajem i sa kojima kontaktiram ) jer mi se cini da su zatvoreni, lenji, nespremni i neinteligentni da urade ista novo, dobro i napredno a na zalost ponekad takav utisak imam i ovde.
Tvoja ideja o gradjanskoj neposlusnoti je dobra ali pokusavam da od tebe izvucem konkretan plan, tacan raspored delovanja i akcija. Interesuje me kako si to zamislio i koji su ti koraci. Sva moja angazovanja su prestala posle 5 oktobra ali se secam nekih akcija u kojima sam ucestvovao i koje su mi pokazale da je jak udarac, na graciji zakona jedini dovoljno efektan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
strangelove
Gost
|
 |
« Odgovor #39 poslato: 30.05.2006. 00:36 » |
|
Da, duzan sam da obrazlozim zashto sam uopshte reagovao prvi na onaj Kadilakov post o "intelektu", "volji" u Nishu, poshto je Mizant rekao da ne razume odakle "ovaj sukob izmedju nas"? Ne bih to nazvao sukobom , vec vishe rekacijama koju je Kadilak ispoljio na moj prvi post, a posle kojih sam vec mogao da skapiram sta u stvari stoji iz njegovih "prigovora". Ne bih vishe o tome delu, jer nema mnogo ljudi koji bi razumeli da je moguce iz samo par postupaka nekog pojedinca uvideti pravu prirodu istih ( pogotovu kada i oni sami tu prirodu ne poznaju). To nije nestho zasnovano na dijalektici ili cistom rezonovanju, pa je zbog toga i teze drugima objasniti kako to da sad odjednom nestho ne stima. Znam da to sad izgleda kao da sam nekoga napao u necemu ili da sam pokushao da ga omalovazim, ali zaista ne radi se o tome vec o odgovornosti koju svako treba da ima za svoje reci i svoja dela. No, o ovoj vrsti psihologije ( pokushacu da smislim naziv za to ovih dana) mozda bi trebalo da se pozabavimo na nekom novom forumu u okviru skandalon kluba, jer zaista nije neshto o cemu se treba pricati na ovom forumu. Sto se tebe kadilak tice i ovim zavrsam i zakljucujem svoje obracanje tebi , ti mi iako mi se nisi direktno obratio ukazujes , zapravo, veliku cast kada me nazivas urnebesnim likom i lokalnim klovnom. Jedna od stvari koje me najvishe ispunjavaju radoscu je kada mi neko kaze da sam "klovn", "poremecen covek", "potpuni ludak" itd. Nisi ni prvi, a ni poslednji koji mi je to rekao, a neki govore to u pozitivnom , a neki u negativnom smislu, ali u svakom slucaju podjednako sam pocascen i od jednih i od drugih. To sto si upitao Mizanta, citiram : Ko ti je ovaj urenbesni lik..."? kao da ne daj bozhe , moje bice pripada nekom drugom u ovom slucaju Mizantovom pa ti sad njega pitash "Ko sam ja" samo otkriva jedan drugi deo tvoje prirode o kome i ne zelim da posvecujem paznju jer ga sazaljevam. Ja Mizanta niti poznajem licno niti imam bilo kakve veze s njim , osim na delovima ovog foruma gde obojica , koliko mogu da vidim, pokusavamo da vodimo filozofski dijalog u necemu ( mislim na forum skandalon kluba). Mogao bih da napishem celu jednu knjizevnu pricu samo na osnovu ovih nekoliko replika sa Kadilakom i da se u toj knjizi cak i ne prepozna da se o tome uopste radi, jer bi sve bilo izlozeno na jedan poptuno drugaciji nacin, a ipak bez promene sustine. Ali dosta vishe o tome. Sto se tice ovog foruma samog po sebi, zaista sam protivnik beogradizacije Srbije kao sto bih bio protivnik i Nishfilizacije istog kada bi recimo Nish bio prestonica. Nisam iz Nisha, kako rekoh vec samo stanujem ovde , a cesto putujem tako da sam Srbiju u turistickom smislu preshao uzduz i popreko , pocev od sela i varoshi pa sve do nashih gradova( i i dalje je prelazim). U tom smislu nisam posebno vezan ni za jedno podrucije niti imam bilo kakve "lokal - patriotske" sklonosti ili josh gore ambicije. Postoje samo 3 stvari kojima sam privrzen i koje volim i za koje bih se borio kada je u pitanju Srbija a to su: njena prirodne lepote, nekolicina neverovatnih licnosti koje sam upoznao na njenom tlu i naravno ja sam. Ovo ce verovatno, nekome delovati smesno , ali to bi bio njegov problem. U Nishu kao jedan od problema vidim , ponajvishe nedostatak organizovanosti za bilo kakvo delovanje ono malo intelekta, ali neprikosnovenog cak i toj svojoj manjinji ( Jer kako neko rece , " Sto je ugnjetavanje vece , vishe ima i robova, ali vishe ima i najmudrijih"). U Nishu zaista postoji svojevrsno ugnjetavnje u onom smislu u kojem je Mizant ili neko drugi , ne secam se, izlozio ono vec cuveno "Zasto- Nista Zato", ali to me ne interesuje u onoj meri kojoj bih bio zainteresovan za nekakav organizovaniji vid upravo onog intelekta o kojem sam malopre govorio. Intelektualci ( oni koji su to u pravom smislu reci), a koji zive na teritoriji Grada Nisha su jedini koji bi mogli da za ovaj grad ucine nestho vishe jer su oni ti koji vuku napred ostale u svakom pogledu. Ne moraju oni cak uopste ni da se sakupe oko to pitanja "beogradizacije Srbije" , vec bi mogli i oko neke poptuno drugacije stvari , ali koja bi posredno uticila i na to da se niko ne zapita oko toga da li u Nishu ima budnih ili ne? Svakako ih ima , a to nam pokazuje ovaj forum i u tom smislu neki pocetni koraci se koliko vidim vec ocrtavaju. O tome kako okupiti intelektualce ovde i oko cega bi se oni mogli sloziti da zajednicki deluju ( to nije nemoguce) pokusacu da dam neke predloge i sugestije za to. Ipak, necu to uciniti na ovom delu foruma vec na nekom drugom, ali ako nekog pre toga interesuju moje ideje po tom pitanju neka mi posalje pp. Zaista, bio bih spreman da ucestvujem u okupljanju te vrste i siguran sam da bi nam u tome pomogli i oni koji nisu iz Nisha, kao sto nisam ni ja, samo sto treba jeste umeti pitati i razgovarati, a ljudi ce se pre ili kasnije pojaviti. Sto se tice one vecinske populacije u Nishu (koja ne zeli da se menja po pitanju mnogih stvari) njih treba ignorisati i ako i toliko zele da skacu u bunare za druge mi treba da poslusamo Nietzsche-a i josh i da im pomognemo da u tu vodu sto pre zarone. Dakle, ponavljam ako nekog ovo interesuje, a znam da interesuje neke moje oznanike i prijatelje onda me kontaktirajte pa cemo pronaci neki vid zajednickog jezika.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #40 poslato: 31.05.2006. 00:45 » |
|
komentari na temu "antibeogradizacije" sa drugih foruma:
citat 1: Blago onima koji su došli (pobegli, svejedno) u Beograd da žive! Beograđani imaju jedan (između ostalih) problem koji pridošlice nemaju: misle da je dovoljno što su rođeni u Beogradu, a sve ostalo u životu se podrazumeva! E, tu nastaju problemi. Onaj ko u Beograd dođe da živi i radi, spreman je da godinama živi u udžericama, barakama, radničkim naseljima, kod strpljivih rođaka i sl., jer pred sobom ima cilj: ostati u Beogradu po svaku cenu. Ne dao Bog da se vrate u svoje selo ne uspevši da ostanu i opstanu u Beogradu. Taj motiv im pomaže da sve istrpe, da se muče i snalaze na sve moguće poštene (ne retko i nepoštene) načine da bi ostvarili svoje snove i pronašli svoj kutak u Beogradu. Sve u svemu, ti ljudi imaju cilj i treba ceniti to što rade i zlopate se da bi ga ostvarili. Naravno, ne mislim na one koji su na krajnje kvaran način, mućkama i debelim vezama preko 'mrtvih' bezobzirno gazili da bi živeli u Beogradu. Smeta mi samo što oni koji su u Beogradu ostali, pokušavaju da presele sa sobom u Beograd i svoje selo, a teško ili nikako se ne privikavaju na gradski život. Što se tiče beogradizacije, ako uopšte postoji, ne čine li je oni koji su na kvarno ''uspeli'' u Beogradu.
citat 2: Daklem ovako, Kad god sam se vraćao sa nekog puta, za 20 godina moga života do te 1999, kad mi pogled pukne na "milonsku antenu" a ja se sav istopim jer znam da me još samo dvadesetak minuta deli od Najlepšeg Grada.... Zato oću toranj bre
citat 3: Apsolutno se slažem da bi trebalo ulagati više u ono što ovde zovemo ne-beograd. Srbija se deli na tri regije: Beograd, Vojvodina i Srbija. Beograd je takav kakav je, po meni je bulja. Mogu samo da zamislim kako je siromasima koji žive u unutrašnjosti... Tipa Jagodina...
citat 4: Beograd je glavni i najveći grad u zemlji u svakom smislu, te su sve sfere života uglavnom okrenute ka njemu. To ipak ne znači da je sve skoncentrisano u BG i da se nigde van njega ništa ne gradi i ne radi i ne dešava.
Jednostavno je sve u BG najvidljivije zbog sveopšte prisutnosti medija, ali BG i ima realno najveću potrebu za velikim projektima, dešavanjima i sl. , jer je on trenutno jedan potpuno ne funkcionalan grad. Fale mu saobraćajnice, mostovi, hoteli, pravi aerodrom ... Gradi se i gradiće se i daljem jer je grad na mnogo dobrom mestu.
Bilo bi jako glupo praviti takve stvari u nr. Aleksincu (izvinjavam se tamošnjem stanovništvu no ne mislim ništa loše), zar ne?
Rad na takvim projektima, je dovodio i uvek će i dovoditi veliki broj novih stanovnika u potrazi za poslom, boljim životom i sl. Novi ljudi - novi običaji,ponašanja, navike ... kulturološke razlike samo proizilaze iz toga. To je sudbina BG-a i Vi roðeni Beograðani morate naučiti to da prihvatate, inače BG nikada neće postati metropola. Zamislite kakve su tek razlike meðu ljudima u stvarnim svetskim metropolama.
Iz NS-a sam i uopšte ne zavidim Beogradu na svemu tome, ali isto tako nemam utisak da se samo u njemu gradi i radi, čak naprotiv, mislim da se na razvoju BG-a suviše malo radi i gradi.
citat 5: ne bre...problem je što pošto -poto žele da se metnu i žive u njemu, a oni koji imaju kompleks bgd i to ne mogu -oni ga pljuju...
osetila sam se prozvanom...ipak jedna kinoteka, bitef, neki koncert ili sladak shoping i da hoćeš ne možeš da smestiš u provinciju...mislim da većina beograðana (?? ) ne zna šta se dešava po provincijama i ne konzumira istu
citat 6: Sta mislite kada bi sklopili neki pakt da ljudi iz unutrasnjosti prestanu da naseljavaju BG,a da se proporcionalno tome sredjuju gradovi u unutrasnosti.Da li bi iko od njih pristao?Ha!Sumnjam... Znam kako je po Bajinoj Basti,Cacku,Pozegi,Leskovcu,Sapcu,Kraljevu...Svi imaju "provincijski sindrom",svi kao ne vole Beogradjane,isfolirani su im i sl.A sad da pitas bilo koga da dodje da zivi ovde potrcao bi ko lud na brasno!
citat 7: Odlična tema na kojoj kompleksaši iz unutrašnjosti mogu da leče frustracije.
citat 8: Pre dve godine dok sam jos bio u krasnoj nam Srbiji, probudim se i upalim jutarnji program a voditelji pocinju sa "beograde, dobro jutro"
A ciji smo mi? Za koji K*rac mi placamo porez onda ???
citat 9: Dragi moji provincijalci, sami ste krivi za 1/2 stvari koje vam se dešavaju. Birate razne idiote za gradonačelnike pa vam je boegrad kriv što vam ulice nisu asfaltirane. Pogledaje Inđiju, kako se razvija i gradi. [Ovde je tuzno sto izgovara lik iz Indjije, a proziva druge "provincijalcima" - prim. autora]
citat 10: Ja sam apsolutno protiv beogradizacije Srbije. Dosta više. Svi u Beograd, došli, ne može da se diše.
citat 11: Ja sam apsolutno za, čak toliko da bi se sutra preselila na selo. muka mi je od kvazi Beograđana koje je blam što su sa sela te od Beograda uspešno prave veliku seljanu. Dosta je beogradizacije Srbije kao i poseljavanja Beograda, stvarno je krajnje vreme da se stvari postave na pravo mesto i da svako bude tamo gde mu je mesto i gde pripada.
citat 12: Kod moje zgrade sahte vire iznad ulice 10 godina i nikom nista, mogu samo da zamislim kakav bi haos bio da je to u bg. Bilo bi u beogradskom programu pa na b92 pa na bk (ustvari tmo vishe ne moze), pa na skupstini...
citat 13: Care, nije tebi Beograd nizašta kriv već nesposobna (nezainteresovana) lokalna uprava. Pogledaj npr. šta je onaj ćelavi "ja sam mislio da ga uhvatiš" uradio za Jagodinu ili Velja za Čačak...
Po nekim statistikama u Srbiji je 2000. bilo aktivno oko 1200 TV stanica, sad ih je verovatno nešto manje ali sigurno svaki grad pa i manje mesto ima barem po jednu lokalnu televiziju. Bilo bi smešno da B92 obilazi sva mesta i pravi priloge o njihovim (lokalnim) problemima, zato lepo okreni urednika lokalne televizije i prijavi "slučaj".
Sa druge strane niko tebi ne brani da osnuješ neko udruženje građana koje bi ukazivalo na goruća pitanja u tvom kraju.
Termin "beogradizacija" u ovom trenutku uopšte nije opravdan u smislu centralizacije prihoda, jer tokom 90-ih Sloba je uveo istu da bi sve pare imao pod svojom kontolom (da ne bude zabune, grad Beograd je video jako malo od tih para) što to danas više nije slučaj jer je lokalna vlast dobila veće ingerencije, Vojvodina je povratila autonomiju, tako da sada niko nema osnova da se žali kako mu beogradske opštine uzimaju od usta...
Po podacima od pre nekoliko godina Beograd je činio 60% srpske ekonomske snage, to je glavni razlog zašto se u njega najviše ulagalo (verovatno je slična situacija i danas).
Beograd je turistička destinacija broj 1 u Srbiji, valjalo bi te goste nečim i dočekati, te nije ni čudo što se za njegovu obnovu odvajaju tolika sredstva, koja neretko dolaze i iz republičkog (saveznog) budžeta.
Beograd je u krajnjoj liniji najveći grad u ovoj zemlji u kome živi oko 25% njenih građana tako da kada se asvaltira neka ulica u centralnom delu Beograda ona ima direktan uticaja na poboljšanje hvaliteta života nekih 2 miliona građana Srbije, a indirektno i na još koju stotinu hiljada ne-Beograđana koji poslom ili iz nekih drugih razloga povremeno dolaze u njega ili tu privremeno žive (studiraju).
Ne-Beograđani kada iznose svoje frustracije vezane za Beograd obično ga svedu na "krug dvojke" i često zanemaruju širi centar grada i periferiju u kojem živi većina njegovih žitelja. Evo npr. ja živim u jednom malom naselju na periferiji grada, koje broji nekih 15.000 duša. Od 70-ih do danas naša mesna zajednica je imala slesećih problema:
Plavljenje podruma usled nepostojanja kanalizacije (posle par godina ista je izgrađena).
Uvođenje telefona, od samodoprinosa je izgrađena i kompletno opremljena telefonska centrala ali su je onda neke gradske mudonje prodale (zgrada je naravno ostala) pa smo morali da čekamo još XY godina dok telefoni nisu zazvonili negde pred početak rata u SFRJ. Tonsko biranje je uključeno svima tek prošle godine.
Hronično loš gradski prevoz (ovo je boljka većine tačaka u gradu do kojih saobraća samo jedna linija) mada je u zadnjih par godina situacija znatno bolja.
Naseljavanje romskih porodica iz nehigjenskih naselja (u više navrata su organizovani protesti lokalne zajednice, stanje povodom toga je još uvek neizvesno).
Nepostojanje dečijeg dispanzera (postoji ambulanta za odrasle i zubar u okviru OŠ, ali bolesna deca moraju da se maltretiraju nekih 40-60 minuta javnim prevozom do najbližeg doma zdravlja).
Čuvene rupe na putevima. Zadnjih par godina je kompletno ili delimično obnovljen površinski sloj asfalta u skoro svim ulicama u naselju što je bilo ravno čudu jer je najprometnija ulica u naselju zadnji put rađena sredinom 80-ih i kako je vreme polazilo sve je više ličila na poligon za obuku vozača terenskih vozila nego na caobraćajnicu...
Ovo su bili samo neki od problema sa kojima su se susreli 15.000 stanovnika Beograda, šta misliš šta bi tu još moglo da se navede kada bi zakucao od vrata od vrata i intervjuisao ljude na temu svakodnevnog života u prestonici.
Dakle nemoj mnogo da se žaliž i kriviš druge za svoju situaciju, nego zasuci rukave pa na posao.
Samo bih još izdvojio 2 velika problema u Beogradu:
-zagađen vazduh (neračunajući Pančevo i Bor, Beograđani udišu najsmrdljiviji/zagađeniji vazduh u Srbiji)
-cene stanova/zemljišta (daleko najskuplji kvadrat u zemlji)
citat 14: Ja volim Beograd, to je fakat. U njemu ima svega i svakoga za sve od nas. Nije Beograd poseljačen zbog SVIH ljudi koji su došli u njega. Neki su došli iz sredina koje su jako slične Beogradu (mentalno), iako su po broju stanovnika višestruko slabiji. Npr. ja sam iz čačka. Ubila bih se da sam ostala tamo. Van ča sam već 10 godina i kada doðem u njega, smorim se, jer sve što ljudi tamo rade jeste da imitiraju Beograd, ali na skroz pogrešan način. Plagiraju, nema originalnosti. Jesu svi lepo obučeni, jeste grad sreðen do jaja, svuda ideš peške i sve je to ok, ali nešto mi tu fali. Beograd kakav je takav je, haotičan, ali extra dinamičan i to mi se sviða. Doduše, ja sam prvi put videla Cigiše tek kad sam došla u BG, tako da ...
citat 15: Bedna tema... Ovde se radi o tipičnoj frustraciji provincije. Pola svog života sam proveo u Bogradu (16) i Sarajevu (4 godine), a drugu polovinu sada srećno preživljavam u gradiću od 4.000 duša i znam šta vas ovde muči... Beogradizacija je ovde kod nas LJubljanizacija, kod naših komšija Zagrebizacija, Rimizacija, Bečizacija i Budimpeštizacija, u Americi Vašigtonizacija itd... Pa to je normalno ljudi ... Centar je uvek bio centar. Svi putevi su uvek vodili u Rim (a ne u Torino). Jedina razlika je u tome, da se na Zapadu provincija grči i bori da ni u čemu ne zaostaje za centrom (što se tiče kvaliteta života), a u Srbiji selendra ostaje selendra pa da ga je*eš
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #41 poslato: 31.05.2006. 02:36 » |
|
Zaista bismo mogli da napravimo konkurs za Biser-probgd-izjavu, samo da to ne preðe u šalu, jer najpre bi trebalo da se držimo dalje od šaljivog konteksta kad je ova stvar u pitanju. Mi smo prosvetitelji ovog naroda, i ne samo niške svetine već svetine juga, zapada i istoka zemlje.
Ove gore slike me sada, pošto sam pročitao negde da se obnavlja moj most na Brzom Brodu, drveni most koji je žalosno gledati i ne znam kako bi moglo da izgleda to obnavljanje... velim, učinilo mi se interesantnim da neko to uslika, i onda usporedimo te sličice: jedna slika most tamo negde kod Ade ili gde već imaju, a druga most na Nišavi, ovde u Brzom Brodu (opština Medijana!).
čak bi, ako neko to može, bilo dobro da napravimo čitav album tako uporeðenih slika.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #42 poslato: 31.05.2006. 11:31 » |
|
Primer nerazumevanja situacije: Beograd, Novi Sad, Nish, Kragujevac.... svi smo u istim g*vnima... Kad se Nis oslobodi takvog misljenja mozemo da govorimo o napretku. mozete samo da nas mrzite...ili kao sto je neko rekao "Ko se probudio u Beogradu za danas je dovoljno postigao u životu." Sve je rekao.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
www.gradnis.net
Gost
|
 |
« Odgovor #43 poslato: 01.06.2006. 14:08 » |
|
jbg, kasno, ja precenio ovoga... pozvao ga na front... e budale Zasto sebi dajete znacaj?Vas 10-ak drka tastaturu u divite se jedan drugom kako cete da stvarate republiku:)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin