Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Stari Beograd  (Pročitano 6414 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« poslato: 10.04.2007. 19:09 »

Evo, ovde mozete videti slike starog beograda i upoznati se s njim:

Kod:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=406398

To je Beograd koji vise ne postoji ili koji je danas samo bleda slika tog nekadasnjeg, koji su krvnicki razrusili fasisticki tiranin a pri kraju rata i Drug svojim dubokoumnim zahtevom da se gradovi Srbije dokusure saveznickim bombardovanjem.
Preporucujem da se pogledaju sve strane od prve do osamneste jer na svakoj ima zanimljivih slika.

Mozda najinteresantnije budem prebacio ovder.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 11.04.2007. 05:11 »

Gospodine uzvišeni Starče,

Neobično mi je vaše nezadovoljstvo onim u šta se Beograd pretvara, jer on zaista ide nezadrživim koracima ka evropskom vrhu što se tiče standarda, a, kako vidimo u novijoj istoriji, i što se tiče arhitektonskih znamenitosti i čuda počinje da golica svetsku javnost. Kako i ne bi, kad Beograd već vek i nešto može da se pohvali kako sedi na grbači Srbije. No, i za takvu poziciju neophodno je biti dobar jahač.

Nisam uspeo otvoriti sajt ka kojem ste ostavili vezu, no svejedno, pogledajte temu Kapitalne investicije u Beogradu, pa razmislite je li to Beograd kakav ne želite. Ja ne razumem vašu ljubav prema onom što je staro, ako možete takvu stvar ionako sačuvati i, poput onog sela u Barseloni, držati kao muzej, dok bi grad bio svetlucav kao svaki veliki svetski centar.

Da sam u Beogradu, a moguće je da ću otići, pošto mi ovde idioti žele smrt pošto se ja pokušavam izboriti za to da imaju više novca i bolji život, dakle, da živim u Beogradu ne bih se bunio ovom prirodnom pretvaranju Beograda u svetski centar, dakle, u stakleni grad koji buši nebo.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 13.04.2007. 14:27 »

Ja ne razumem vašu ljubav prema onom što je staro, ako možete takvu stvar ionako sačuvati i, poput onog sela u Barseloni, držati kao muzej, dok bi grad bio svetlucav kao svaki veliki svetski centar.

Nekako dodje prirodno da covek oseca zal za onim sto je nekad bilo bolje i lepse. Ili makar lepse samo tako, spolja.
Sačuvana
modesty
Nazionalist
*

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #3 poslato: 09.05.2007. 01:08 »

Zakljucujem da se smatras opasnim jahacem Izdajnice, posto se spremas na puteshestvije  osmeh Mnogi stranci kazu da Beograd ima energiju New Yourka, slozicete se ipak da mu vise prilici evropski stil i arhitektura, tako da mislim da strogi centar treaba da bude u duhu starog Beograda, kao i svi prelepi delovi oko Karadjordjeve i Dorcola ne bi smeli da se pretvaraju u nesto sa gradjevinama poput Crvenkape na Novom Beogradu, daleko bilo... Mislim da je cak potrebno vise lokala u stilu Teatra na Trgu ili Moskve, barem u samom centru... Nesto poput restorana Opera, takodje... Nekako je to pravilo u evropskim gradovima... Budimpesta takodje ostavlja periferiju za eksperimentisanje, nebodere sa kancelarijama raznih firmi... Knez Mihajlova, Dorcol, pa i Vracar bi trebalo da odisu tim starim duhom, tako se odrzava identitet naseg grada... Srce mi se cepalo citajuci Kapora-Eldorado... Mislim i da su te nesrecne kafanice koje se ruse i prave kiosci tipa- Do jaja, zaista vazne... Isto bi bilo kada u Parizu srusio neki stari lokal na Monmartru, u kom BTW ksafa i caj kostaju cetvoroduplo vise, samo zbog lokacije i atmosfere! Zadrzavanje starog duha je od visestrukog znacaja i vrednosti, a svi ostali eksperimenti se mogu sprovoditi na Novom Beogradu, Kaludjerici, prigradskim naseljima, ide se i ka urbanizaciji sela, tako da ce prostora biti jako mnogo... Fotke su odlicne i jedan gospodin prodaje slicne u Knez Mihajlovoj, onako lepe, uramljene, kod Gradske biblioteke... Kupila sam bas drugarici za rodjendan pretprosle godine jednu, mnogo dobru, Narodno pozoriste je u prvom planu, a ispred prolaze kocije... Prelepa je... Drugarica se odusevila... Izdajnice, isto bi bilo kao kada nekome ne bi bila jasna vrednost, npr. postojanja Cele-kule u Nisu... Nisam u Nisu nikada bila, pa je ovo jedina komparacija koja mi pada na pamet, ali pretpostavljam da me kapiras... P.S. Molim te, reci mi naziv one rep grupe, posto je se uvek setim kada citam tvoje stavove, jer su i oni u fazonu-BG na grbaci Srbije, pa na grbaci Srbije... A na kraju pola Srbije dodje u isti BG, ostali gradovi budu praznjikavi, a po selima samo najstariji...
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
modesty
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 09.05.2007. 03:40 »

Problem je u stvari u Otrovnom starcu, gde taj prodje, trava vise ne raste : :ljut2:... Starce, ako nisam u konfliktu sa tobom direktno, sa svim sto zapocnes, a ja se nadovezem, nevolja me indirektno kaci cudjenje... Mislim strasno, zaista   :sumnjalo:... moraju Nislije da se opuste malo, mnogo su zajebani, naostreni, osetljivi na svaku rec  :zaboga: osecam da su se sada diskonektovali i otisli da skuju plan  zlobni drzavnog udara  :jezik: Daj, calm down, life is a bitch  Zvrko ali je i lep zivot, zivot je lep  osmeh posebno, ako postanes dovoljno tolerantan i ne pljujes svoje sagovornike, vec fino, onako beogradski   :jezik: razmenjujes energiju i ideje  osmeh onako staro-beogradski  :jezik: ha ha ha ha ha... Drzite se momci, navijam za vas, nemojte samo vise da me nazivate fasistom, molim vas... Evo, ja vam saljem mali oprost  :oprost: ako sam vas necim povredila... Stvarno mi to nije bila ni poslednja namera  osmeh
Sačuvana

Otrovni Starac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 09.05.2007. 12:54 »

Niste krenuli u samo ignoriranje problema, nego naprotiv neke od njih još uvijek shvaćate kao prednosti (centralizaciju npr. o kojoj je ovdje riječ, što se vidi iz Modestyne replike, a ne može se reći kako bi i sam g. Kenjkenj razmišljao da je rođeni beograđanin). Posredan odraz takvog stanja svijesti je pobjeda radikala na izborima za skupštinu.

lud
 Mi, mi... Mi, mi (misli na nas iz Srbije)... A onda stanje svesti... a onda radikali. Hahaha, neverovatno. Koja sigurnost.
Sačuvana
maelstrom
Gradjanin
*

Duh bunta: +27/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #6 poslato: 09.05.2007. 14:39 »

lud
 Mi, mi... Mi, mi (misli na nas iz Srbije)... A onda stanje svesti... a onda radikali. Hahaha, neverovatno. Koja sigurnost.

Jep, zbog ovoga se ne komentiram u političkom dijelu foruma.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 09.05.2007. 17:27 »

Ja sam hteo da se na ovoj temi okupe postovaoci predratranog beograda, starobeogradonostalgicari.

Takav bejaše Dragoš Kalajić.
Sačuvana

peMzije mladima!
modesty
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 09.05.2007. 20:16 »

Moj ujak jako zali za Starim Beogradom i cesto mi govori kako je kao mladic imao obicaj da sedi po starogradskim kafanicama i ispija pice sa drugovima koji su bili podeljeni u ekipe-Dorcolci, Vozdovcani, Novo-Beogradjani...  Splav Hua-Hua koji je izgoreo pre nekog vremena je bio jako aktuelan tada, naravno za odabrano boemsko drustvo uz dobru muzikicu i kontra-bas... Imao je obicaj da zaglavi do jutarnjih casova uz picence i veselo drustvo... Obozavam ga... Podseca me na likove iz romana Mome Kapora... Isla sam na novi Hua-Hua, ali to nije to...verovatno ni blizu slici starog... Ovim novim su odusevljeni neki moji prijatelji iz Crne Gore, redovno su isli svakog vikenda neko vreme... Moj ujak jako zali i za starim Metropolm na Tasmajdanu... pricao mi je kako su se prodavacice ljubavi redovno skupljale u Metropolu uvece i kako je ranije imao neki poseban smek... Cesto bi vikendom odveo mene i moje sestre, a njegove cerke na rucak u Metropol, a mi bismo se onda igrale i trcale po onoj ogromnoj terasi... Kada nas je pustao, odlazile smo malo i na Tasmajdan, dok se ne zavrsi rucak... To su predivne uspomene... Preporucujem svima da procitaju Eldorado od Mome Kapora, savrsen opis Starog Beograda i cinjenica da stare kafanice Kod Zore vise nema, sada je tu kiosk-Do jaja-na uglu sa Makedonskom
Sačuvana

Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Duh bunta: +88/-1014
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 09.05.2007. 22:27 »

E boshke boshke...
Sačuvana

Mrzim svoj mobilni telefon.
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 27.09.2007. 15:35 »

I ja zalim za starim Beogradom. Da je ostao onakav kakav je bio pre stotinu ljeta, Nis bi mozda kroz pedeset narednih mogao da ga dostigne u modernosti, izgledu i velicini.
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 27.09.2007. 16:09 »

Mogo bi falus. Mislite da ova moderna sranja mogu da se porede sa onim sto je radjeno pre pedes, sezdes godina, sto je bio vrhunac molim vas, arhitekture. U stvari, kad malo bolje razmislim ja sam pobornik pedagoskog relativizma tako da cu ostat tolerantan pred vasim shvatanjem lijepog, odnosno obozavanjem ovih kontemporarnih grozota.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 27.09.2007. 16:11 »

Mislite da ova moderna sranja mogu da se porede sa onim sto je radjeno pre pedes, sezdes godina, sto je bio vrhunac molim vas, arhitekture.

Mislite da vrhunac arhitekture ako bi stvarno bio vrhunac ne bi jos uvek bio primenjivan u svetu? I mislite li da su oni andjeli, puzevi, glavetine i slicno na zgradama u stvari nekakva umetnost? Neki za to kazu - kic!
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 27.09.2007. 16:13 »

Problem je u stvari u Otrovnom starcu, gde taj prodje, trava vise ne raste : :ljut2:...

Hohoho.. Smejo sam se kad sam ovo procito
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 27.09.2007. 16:22 »

Mislite da vrhunac arhitekture ako bi stvarno bio vrhunac ne bi jos uvek bio primenjivan u svetu? I mislite li da su oni andjeli, puzevi, glavetine i slicno na zgradama u stvari nekakva umetnost? Neki za to kazu - kic!

Cujte, rekoh vam da cu glorifikaciju predratne arhitekture zadrzat za sebe, jednako postujuc vas izbor. A sto se tice ovih sto kazu da je to kitsch. Pa, jedini je problem sto oni ne umeju objasniti zasto je to kitsch. A ako ce se posle mojih niza zashto na kraju pozvati na konsenzus o kitschu koji su postigli neki izdrkani starci, onda vjerujem nema razloga s njima ni razgovarat.

Citat
Mislite da vrhunac arhitekture ako bi stvarno bio vrhunac ne bi jos uvek bio primenjivan u svetu?

Ovo je kranje budalasta primedba. Danas je u svetu takvo stranje u arhitekturi (dakle katastrofalno) jer napaljeni adolescenti, nabedjeni umetnici i razni destruktivci imaju odresene ruke da svoje sajber-pank vizije buducnosti sprovode u delo. No, dobro, ne smem previse da pljujem, znate vec zasto.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: