Differentia diskusije
17.05.2008. 08:00 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Elektronska verzija trećeg broja časopisa Zapad [download]

Početna   Pomoć Prijavljivanje Registracija  
Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Udruzenje Indijanaca  (Pročitano 854 puta)
provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +33/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 10.01.2007. 16:31 »

Prvi put u Srbiji
Udruženje Indijanaca

NIŠ – Prvo Udruženje Indijanaca u Srbiji registrovano je sa sedištem u Aleksincu, a predsednik udruženja je Ljupče Pavlović. „Nisam poglavica, svi u udruženju smo jednaki i zajednički donosimo odluke”, rekao je Pavlović agenciji Beta.

Udruženje Indijanaca upisano je u registar udruženja, društvenih i političkih organizacija Srbije, a rešenje im je stiglo iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. „Ideja o formiranju udruženja potiče odavno, a ja sam se zajedno sa suprugom i dve kćerke na popisu 2002. godine izjasnio kao Indijanac”, rekao je Pavlović.

Dodao je da se „oseća” kao Indijanac, jer su ljudi u Srbiji obespravljeni, a „državni organi krše mnoga ljudska prava”.

Upravo je nezadovoljstvo radom pojedinih državnih organa, pre svega poreskom upravom, razlog za organizovanje Udruženja Indijanaca. „Indijanaca je, kada su došli kolonizatori, bilo oko 45 miliona, a danas ih je šaka jada, baš kao i Srba. Srbija je danas jedan veliki rezervat. Svi živimo u rezervatu, kao i Indijanci u Americi, ali ne možemo da odemo ni u Mađarsku, ni u Bugarsku bez viza. Ne živimo ništa bolje nego Indijanci nekada”, rekao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, za članstvo u udruženju potrebna je samo dobra volja.

Dodaje da se nosi idejom da u Aleksincu napravi turističko-rekreativni centar koji bi ličio na indijansko selo u kojem bi radilo nekoliko stotina Aleksinčana, ali misli da je još rano da o tome govori.

Na pitanje da li u udruženju ima plemenskog saveta ili poglavice, Pavlović je rekao da Indijanci zajedno donose odluke. „Bilo bi lepo i da imamo plemenski savet, pa da popušimo lulu mira, ali je u Srbiji stvarnost sumorna”, naveo je Pavlović.

(Beta) 10.01.2007.
Sačuvana
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +102/-91
Van mreže Van mreže

tikva bez korena

« Odgovor #1 poslato: 10.01.2007. 18:44 »

Naziv im je fenomenalan. Krivo mi je što se ja toga nisam setio, pa da umesto "Differentia" nazovem organizaciju "Udruženje indijanaca". Istina, mi koji ne živimo u Beogradu imamo sličan status koji imaju Indijanci u USA.

Kreativno i jako, samo neka počnu nešto da rade, da se čuje za njih. Voleo bih i saradnju da ostvarimo.

Jedino je loša jedna stvar... a verujem da već nagađate šta ću reći... Da, ne vide ono zbog čega smo mi ovde pod tim statusom, dakle, ne vide problem centralizma i beogradizacije. Nadam se da će se i za to zalagati.
Sačuvana

"U svakoj zemlji ima korova, ali samo u Srbiji se on zaliva."
Dr Zoran Đinđić
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +5/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 17.01.2007. 18:58 »

Hocete pozitivnu diskriminaciju. Moze, moze.  OpuÅ¡ten
Sačuvana
DaXa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #3 poslato: 17.12.2007. 21:29 »

Dobili drzhavu u Strazburu, ne znam kad se to izjashnjava za onaj kurac, kojoj nacionalnoj grupaciji pripadate, al' ja cu ili Indijanac ili cu naci neko pleme, mogucno ono onih srecnih ljudi u drzhavi Vanuatu.

Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Seo4Smf v0.2 © Webmaster's Talks | Srpski prevod: Jovan Turanjanin
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!