Stranice: 1 [2]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Spasimo Staru planinu  (Pročitano 2565 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #15 poslato: 18.01.2008. 20:52 »

Slažem se ovde sa Avant-garde-om. Kakva je to psihologija tih ljudi u Nišu i okolnim mestima koji se zalažu za očuvanje životne sredine, odnosno za divljinu koja postoji na Staroj planini, ako tamo, i u okolnim mestima, ljudi nemaju šta da jedu, i opštine u okruženju spadaju u najsiromašnije u Evropi. Izgradnjom planiranih turističkih centara ljudi će se vratiti na ta polja, u tu prirodu, dolaziće i turisti sa strane, biće dosta novca, a sa njim i mogućnosti da se dalje ulaže u prirodu i njenu eksploataciju ali u povoljnom smislu (njen razvoj, očuvanje biljnih i životinjskih vrsta). Ta priroda ne može da stoji tamo za ponekog lovca ili pustinjaka, već bi je trebalo osloboditi tako da u nju može da zakroči i običan čovek, turista iz Niša, Beograda, Novog Sada, iz Srbije. Ovako ona ničemu ne služi. I nikako ne razumem tu potrebu ljudi da brane izgradnju nečega što bi njima samima išlo u korist.
Sačuvana

direktor bolnice
Slobodni mislilac

Duh bunta: +4/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 19.01.2008. 17:43 »

A taj apel potpisala je i Protekta i josh neke nevladine organizacije u okruzhenju . Ne znam shta je poenta i zashto ovi ljudi zhele da idu nazad dok se ceo Svet gradi i koristi prirodne lepote , prave nacionalne parkove zashtitjene medjunarodnim organizacijama za zashtitu zhivotne sredine i zelenila . Kod nas sve neko chudno razmishljanje .
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 29.01.2008. 16:39 »

Hoce li da se gradi nesto na toj planini ili cete da oterate i ovo sto drzava hoce da vam da? Sta je reseno?
Pricalo se da ce nekih 500 miliona dinara da dodje do vas preko nekakvog ski centra, a vidim hocete da odbijete te pare. Da nije to po Smiljkovom receptu?
Sačuvana
Janez
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 08.02.2008. 10:39 »

Malo mi glupavo da svi vi pricate da je to sto ekolozi i ostala udruzenja rade lose, pa reko da se malo cuju i oni, ajd da pricamo.

Sumnjiv tip vs mislioci.

Posto sam ja procitao i prostorni i master plan i za sve sto kazem ne ispadam smesan kada je to u pitanju, ajd vi pogledajte malo literature na www.savestaraplanina.info pa da prodiskutujemo malo, cisto da se ne ponove ove komicne gorenavedene izjave.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #19 poslato: 08.02.2008. 12:15 »

Svi znamo za sta sluzi 99% tih ekoloskih organizacija. Boli ih patkica za ekologiju, nego je bitno da skupe parice zbog kojih su i osnovani. Kaze meni jedan friend, 'Brate, daj da osnujemo jednu eko-NVO da vidis kako ce pare da kapnu, tu nema politike, nema da te mrze i da ti prete, samo stize i uzivas'. Tako i ovi sto se dizu da stite Staru planinu imaju sigurno neki interes u tome, a drugi pak reklamu. Mozes posle da kazes ako si iz pocetnicke ekoNVO kako si ucestvovao u zaustavljanju razvoja jugoistocnog dela Srbije, zajedno sa jos dvadesetak drugih ekoNVO. Potpuno sumanuta ideja.

Janezu, ajde ti lepo iznesi u tackama ili stavkama ukratko zbog cega si protiv izgradnje mega-ski centra na Suvoj planini, da ne duljimo vise.
Sačuvana
Janez
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 10.02.2008. 12:25 »

Prvo, nije u pitanju Suva vec Stara planina.

Drugo, sto se tice ekoloskih NVO, zaista ima onih koje su osnovane zbog novaca ali i pored toga to nisu veliki novci, a i zakon ih u velikoj meri ogranicava. Nasuprot tome ovde nije rec o organizacijama i novcu vec samo o strucnosti i prekrsenim zakonima, nijedno od udruzenja ne gura svojim uticajem pricu oko Stare planine, vec je doprinos iskljucivo strucnost clanova tih udruzenja. Upravo ta prica je uvukla i mene kao ornitologa, inace studenta biologije u celu ovu stvar.

Prica je jednostavna, zakon prekrsen, priroda ugrozena u ogromnoj meri, planira se seca nekoliko hiljada hektara sume i predeona i biodiverzitetska devastacija planine. To je nesto sto sto je nedopustivo jer posledicno to dovodi do unistenja osnove ze odrzivost samog turizma, a i  tradicionalnog nacina zivota vec polumrtvih sela na planini.

Detaljniju pricu mozete naci na sajtu koji sam vec gore pomenuo. Tamo se moze videti i protiv koga se bori i zasto, a sto se tice investicija niko nije rekao da one treba de se povuku, vec preusmere, cak je i ponudjen  nacin na koji bi se to uradilo, a od kog bi imala korist iskljucivo lokalna zajednica.

Moj jedini interes je ocuvanje prirodne bastine ove zemlje, ma koliko to glupo zvucalo. Jedino sto sam ja od ove borbe dobio je gomila neprospavanih noci, 5 meseci bez slobodnog vremena i dosta nervoze i utrosenih novaca. A samo treba srusiti jednu vetrenjacu zbog ispravne stvari.

Na ovaj forum nisam dosao zbog prepucavanja vec trazeci podrsku.
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 10.02.2008. 18:09 »

Cuj, Janezu. Da bi ti prica prosla morao bi da dokazes nekoliko stvari, i to jednostavno, u par recenica:

1. Da ne zelis da sprecis investiranje u infrastrukturu i turizam, dakle ozivljavanje Stare planine i tog dela Srbije, a sve su prilike da izgleda kao da hoces da sprecis te investicije, i nista dalje od toga.
2. Da je moguce, nakon sprecavanja plana G17 plus, odnosno Vlade Srbije, da tamo izgradi ono sto hoce i tako, prema tvojoj prici, upropasti zivotnu sredinu i ekosistem tog podrucja, dakle, da je moguce investicije samo preusmeriti. Znaci da se investicije ne stopiraju nego tek preusmere, da nijedan dinar planiran za ulaganje u Staru planinu ne propadne zahvaljujuci vasoj akciji.
3. Da je trenutni plan izgradnje/investiranja zaista neopravdan.

Kad to dokazes imas podrsku. Ovako niko zdrave pameti nece napamet da pristane na to da se novac koji retko silazi u ove krajeve stopira.
Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 10.02.2008. 19:22 »

I mene interesuju odgovori na ta tri pitanja. Ako je tačno da žele da drugačije usmere ulaganja ja ću dalje propagirati ovu vašu ideju, a mislim da bi i Differentia trebalo da se uključi kao organizacija i da makar stavi na sajt link ka ovoj inicijativi.
Sačuvana
Janez
Sumnjiv tip
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 13.02.2008. 18:53 »

Kao prvo, drago mi je da ste povodom ovoga zauzeli stav.

Na pitanja cu pokusati da dam odgovore. Nadam se da cu biti uspesan u tome, mada je tesko neke vrednosti posmatrati na isti nacin pogotovo ako se ceo zivot uci drugacije.

1. Sto se tice prvog pitanja, i u tekstu peticije i u zahtevima vladi Srbije koji su postavljeni na sajtu posvecenom akciji, jedan od primarnih zahteva Asocijacije je preusmeravanje novca na razvoj lokalne zajednice. Konkretno je i predlozen jedan model raspodele sredstava. Pristup je definisan u smeru izgradnje infrastrukture u selima i obnavljanje seoskih domacinstava plus nepovratna sredstva namenjena razvoju porodicnih i malih preduzeca ili razvoj seoskog ili agro/eko turizma. Na taj nacin bi do svake porodice na Staroj planini doslo oko 10-15000 eura, a imali bi infrastrukturu u smislu puteva, kanalizacije, vode i sl. Taj model je napravljen po projektu koji sponzorise Svetska banka na Staroj, a koji predvidja upravo gore navedene investicije u tri Staroplaninska sela. Takav razvoj za Srbiju je preporucio i UNESCO, ali je vlast u Srbiji to ignorisala.
2. Ja ne mogu da predvidim reakciju vlade Srbije ukoliko se zaustavi gradnja ski centra na Staroj, niti moze bilo ko od nas, ali je moguce obaranjem prostornog plana na javnim raspravama naterati ih predlozima i pritiscima (ako treba i na sudu) da se batali razvoj ski-turizma i sredstva preusmere na nacin preporucen od jedne eminentne Evropske institucije. Nama u prilog ide to sto ne postoji zakonska podloga za razvoj ski turizma na Staroj, jer je to u suprotnosti sa nekoliko zakona ove zemlje. Ono sto je sigurno, ako se zaustavi izgradnja ski-centra, od preusmeravanja kapitala ne odrzivi razvoj nece moci da zaradi ni mafija, ni krupni kapitalisti, ni pojedinci, vec samo lokalna zajednica.
3. Opet, ni o opravdanosti ovog projekta ne mogu da sudim zbog odsustva sopstvene strucnosti, ali ono sto je sigurno, to je da ce ovakav tip razvoja izazvati posledice koje ce mozda biti preskupe, a ne mere se sve novcem. Dacu nekoliko primera:
-Ono u sta sam siguran je sledece:
             Krsi se nekoliko zakona po vecem broju stavki.
             Projekat ove razmere ce znaciti potpuno unistenje prirodnih vrednosti Stare planine
             Snega nema onoliko koliko je navedeno u studiji isplativosti, a sami kazu da je kanalizaciju nemoguce napraviti i da vode nece biti ni blizu dovoljno, a ipak grade naselje velicine Knjazevca na Jabuckom ravnistu.
             Zbog nemogucnosti nabavke dovoljne kolicine vode, bice kaptirani svi planinski izvori u okolini, ali i to ce podmiriti samo 20-ak% potreba. Obezbediti ostatak od 90l u sekundi bi mogao da kosta vise nego profit od samog skijalista.
             Kada Srbija udje u EU, nece se smeti koristiti vestacki sneg u zasticenim prirodnim dobrima (ovo mi i nije neki argument)
             Seca 3000ha sume ce dovesti do prelaska velike kolicine vode koja je ranije bila usvajana u povrsinsku, a to dovodi do isusivanja i zagadjenja izvora u podnozju planine, kao i intenzivne erozije.
             Stara planina je uvod u unistenje veceg broja planina u Srbiji. Planira se izgradnja maga ski-centara na Beljanici, Goliji, Besnoj kobili, preostalom delu NP Kopaonik (apsurdno), Zlataru, Tari, Zlatiboru. U takvoj prici se namece i pitanje konkurencije. Na kraju nece ostati ni malo prirode u ovoj zemlji ako se nesto ne preduzme, a ulog je preveliki.
             Da planiraju da uloze stotine miliona eura naseg novca (NIP), u projekat koji ce se isplatiti za dvadeset godina, i to ako bude snega i 60000 skijasa svake godine, i ne budu mnogo pili vode.

Napominjem da postoje i klimatske promene koje ce na zemlji u proseku osetiti tek nasi potomci, ali kada je u pitanju Balkan (dobio ime po Staroj planini), namece se malo drugacija sudbina. Predvidjanja su da ce ukoliko prosecna temperatura poraste za samo 0,1 stepen C, preovladati uticaj mediteranskog vazduha, sto ce se osetiti kao polupustinjska klima u predelu Makedonioje, Kosova, Istocne Srbije i Bugarske. Ta predvidjanja ne moraju biti tacna, ali to je neka prica koja je plasirana javnosti pre godinu dana. Potvrda  ovoga lezi u cinjenici da su kod nas prosecne temperature prethodnih godina za oko 1,2-6 stepeni vece u odnosu na proteklu deceniju, a sve redji dani kada su zimske temperature ispod proseka za ovo doba godine. U svetu su ove promene dosta manje drasticne i krecu se uglavnom oko 0,1 - 1.5 stepeni C (izuzimajuci jos nekoliko regiona).   

Mozda sam nesto preskocio, ali mislim da je to sustina. Svakako da brinem i za vekovnu kulturu koja ce po meni urbanizacijom biti unistena na Staroj, kao i za cinjenicu da ljudi prodaju dedovine za nistavne pare, a smatram drzavu krivom za los kvalitet zivota ljudi na planinama, nije to samo na Staroj, ali ja sam prvenstveno biolog, tako da to ne mogu da tvrdim.     

Sto se tice dalje komunikacije, ako neko zeli da se prikljuci inicijativi, voleo bih da to bude preko licnog maila, ne bih da opterecujem forum, problemima zastite i ocuvanja prirodne i kulturne bastine ove zemlje.

Moj kontakt je jankecorn@yahoo.com.

Sve informacije, linkove za clanke i stavove Asocijacije mozete naci na sajtu www.savestaraplanina.info

Sačuvana
Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 17.02.2008. 17:52 »

Za mene su ovo odlični i sigurno dovoljni razlozi da podržim inicijativu. Samo me interesuje kako su druge, turistički uspešne planine kao što su Zlatibor i Kopaonik, ali pre svega Zlatibor, uređene? Da li je ova vaša zamisao da se novac usmeri u seoska domaćinstva i razvoj male privrede u stvari primenjeno na Zlatiboru? Šta je u stvari primenjeno na modelu Zlatibora i da li bi to moglo i da li to odobravate da se uradi na Staroj?
   Dobro bi bilo da se i iz Diferencije uljuče u ovo.
Sačuvana
Stranice: 1 [2]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: