Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Predlog: Publikacija o funkcionisanju institucija kulture u Nisu  (Pročitano 716 puta)
bla
Gost
« poslato: 17.12.2006. 23:34 »

PREDLOG
Ovih dana sam sit gledanja filmova na divxu odlucio da dam novac distributerskim kucama i odem u bioskop. Kao zitelj ovog grada nasao sam se u cudu (ne bas nekom velikom) kada sam saznao da bioskopi ne rade, u stvari nisam siguran za vilin grad ali radnik je diskoteka a za park sam se uverio pretpostavljam da se otvaraju samo sa novim filmom Zdravka Sotre ali ni to nisam siguran. Dosta uvoda...
Moj predlog usmeren je vama clanovima i upravnom odboru nevladine organizacije D. bilo bi odlicno da se napravi i objavi publikacija o funkcionisanju institucija kulture u Nisu tipa koje organizacije postoje cime se bave, kako funkcionise narodno pozoriste (npr.) ko ga finansira kojiko predstava je odrzano koliko novih predstava je postavljeno, da li postoje greske u menadzmentu da li su greske usled nedostatka finansija, strucnosti ili pak volje vodecih licnosti u institucijama, yasto nam bioskopi ne rade, kakvo je stanje u galerijama, da li NKC radi svoj posao kako bi trebali pored zvanicnih (zvanicnih u smislu finansiranja i organizacije od strane drzave, grada i sl) desavanja ko jos poseduje inicijativu za pokretanje i organizovanje desavanja i sl mislim da bi takva publikacija prilicno doprinela ya formiranje svesti o sadasnjem stanju i gde odatle krenuti. Mislim ali nisam siguran  da su svi ti podatci javni pa da tako nece biti problem je sastaviti a mislim da bi mnogo pomogla ako nikom drugom onda nevladinim organizacijama tako sto bi znale koje rupe mogu da popune u kulturnim desavanjima. I naravno ta publikacija ne bi trebala biti skup statistickih podataka vec na neki nacin i kriticka refleksija na celokupno stanje... Meni se cini kao zanimljiva ideja i kao ideja vredna sprovodjenja....
MISLJENJE 
P.S. izvinite zbog gramatickih i pravopisnih gresaka
« Poslednja izmena: 18.12.2006. 01:09 Admini... » Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 18.12.2006. 01:27 »

Ideja mi se dopada, i nije nemoguće to sprovesti. Međutim, bilo bi dobro da odgovoriš na još neka pitanja:

- Da li bi i ti učestvovao u tom istraživanju/projektu?
- Da li misliš na štampanu publikaciju ili objavljivanju putem interneta ili možda na slanje tekstova (saopštenja o istraživanju) štampanim medijima?

Što se tiče dolaska do informacija, ne bih rekao da su transparentne, ali sigurno možemo do njih doći ako bismo otišli i pitali u ime nevladine organizacije. Onda kad smo radili istraživanje o NIP-u za kulturu niko sem Sekretarijata za kulturu nas nije odbio (sve gradske institucije su nas primile i dale nam potrebne informacije). Dakle, za to istraživanje potrebno nam je samo nekoliko voljnih ljudi koji bi obišli institucije i porazgovarali sa direktorima.

Dalje je pitanje šta nas sve zanima. Da li samo bioskopi i pozorišta ili ići nešto šire (organizacija Filmskih susreta, Sajma knjiga, Nišvila, Nimusa, potom pitanje spomenika i sličnog što ulazi u oblast kulture).

Slede pitanja vezana za finansiranje, ako je finansiranje neophodno (ako izdajemo internet publikaciju, ili prilog za TV ili saopštenja za štampane medije - sredstva nam nisu potrebna). Ako su sredstva neophodna, onda bi trebalo pisati projekat. A to zahteva nešto vremena. Zato je važno da vidimo da li bi i sam učestvovao ili da dogovorimo mi iz organizacije uskoro možda neki tim za pisanje projekta i akcije na terenu.

Ukoliko želiš da se angažuješ sam, pre no što se mi budemo organizovali, mogao bih ti dati ovlašćenje da obiđeš u ime organizacije sve institucije koje te zanimaju i izvučeš informacije koje su ti potrebne. No, ipak bi moj predlog bio raditi u timu.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: