Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Online peticija za regionalizaciju Srbije (moguće ili ne?)  (Pročitano 1056 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +124/-94
Van mreže Van mreže

« poslato: 30.01.2007. 22:15 »

Zanima me mišljenje stručnjaka za online poslovanje i zakon vezan za internet. Da li je punovažno ili punovažeće ili za republičke institucije obavežuće ako sakupimo putem online upitnika podatke ljudi (250 hiljada) koji su za regionalizaciju Srbije?

Pretpostavljam da ne bi bilo problema da se napravi jedan takav upitnik koji bi ljudi koji dođu na forum i sajt Diferencije mogli da popune, ostave podatke (verujem da bi bilo potrebno ostaviti i broj lične karte i matični broj), i izjasne se da su za regionalnu državu.

Problem je jedino kod ostavljanja potpisa, pošto se u regularnim i klasičnim (uličnim) peticijama ostavlja potpis.

Šta mislite o ovoj ideji i, ono najvažnije, može li iko da sazna da li bi bila od značaja ako želimo volju građana da dokumentujemo Skupštini Srbije?
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 31.01.2007. 18:11 »

I ako ne uspe, ako se ne skupi toliko potpisa, i ako nije relevantno za Vladu Srbije, nema veze, dobice se na popularnosti i moze s tim da se ide u medije. To je bitno.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +6/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 01.02.2007. 16:00 »

Na žalost kod nas nije moguće ovako nešto uraditi preko Interneta i da se to prizna kao validno. Čak i u svetu se glasanje online, koje ima pravosnažno dejstvo, teko počelo stidljivo primenjivati (koliko mi je poznati to su prvi uradili Ameri u Filadelfiji, na poslednjem glasanju, neka me neko ispravi ako grešim). Inače ova ideja je odlična! Ono što mislim (razrada te ideje), jeste da bi trebalo da to online glasanje trebalo da stavimo na poseban domen, koji bi se zvao centralna-srbija.org, ili regionalizacija.net, ili već nešto tako. Taj sajt bi smo mogli i kasnije da koristimo i uređujemo paralelno. Mislim da je ovo važno da bi smo privukli ljude iz cele Srbije da glasaju i da se u samom startu decentralizujemo, odnosno u nazivu sajta ne bi smelo da stoji ništa što bi asociralo na jedan grad ili region (tipa differentia-nis, slobodna-sumadija ili slično). Ovo ne može proizvesti nikakav zvaničan efekat, ali svakako bi bio (mogao da bude) medijska bomba.
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 01.02.2007. 16:29 »

Za takav projekat su potrebne pare. I pošto je potrebno malo više faktora zadovoljiti (u finansijskom smislu), ova ideja bi čak mogla da ide kao projekat, onako kako je Veb glasač išao kao projekat YIHR (Inicijative mladih za ljudska prava). Čak, ako bismo išli kao projekat, mogle bi se dobiti pare i za promociju po gradovima, kako je urađeno sa Veb glasačem - koji je isto tako "samo" Web projekat, a ipak dobio toliku pažnju medija.

Jedina loša strana ovoga je to što bismo morali da sačekamo:
1. Da napišemo taj projekat (što bih ja mogao prilično brzo da odradim, možda za par dana),
2. Da sačekamo da taj projekat pogleda neko od mogućih fondera, i odgovori. Možda bi mogao da isplati po fakturi, što znači da ako dobijemo potvrdan odgovor možemo dati u početku naše pare, a da nam onaj to nadoknadi.

Ako ne ide kao projekat, moglo bi odmah da se počne. Najviše para bismo morali da damo dizajneru. S druge strane, ako ste videli sajt bojkot.info, takav dizajn bi sigurno mogao da izvede i neko koga poznajem, pa ako bi bilo nešto takvo, olakšalo bi stvar ako već ne bismo pisali projekat. A ako pišemo, onda bi trebalo naći nekog ko bi odradio jako dobar dizajn (pa i da je 200 evra).

Ono što je tu glavno pitanje jeste kakav dizajn bi uopšte ovde odgovarao. YIHR je onaj glasač postavila na svom sajtu, kao poddomen ili tako nešto. No, recimo da mi registrujemo neki novi. Evo, pogledah sada... regionalizacija.org je slobodan. Trebalo bi požuriti onda sa zakupom tog domena.

Dakle, postavlja se onda pitanje šta bi trebalo da bude sadržaj tog sajta, ako to ne bi bio ovaj materijal koji već postoji na Diferenciji. Ovaj deo je najteži. Ako sajt ne budemo osvežavali, onda bi bilo najbolje da stoji samo peticija i gotovo. Uz to što bi drugi mogli da vide ko je sve potpisao, tako da bi se sajt sam od sebe osvežavao komentarima onih koji potpisuju.

Treća stvar, koja mene zabrinjava, jeste koliki nivo ozbiljnosti bismo tome pridali. Da li bi imalo boljeg efekta ako bi potpisnici ostavljali više podataka o sebi (čime i peticija dobija na ozbiljnosti) ili manje. Ovo drugo bi nam sigurno obezbedilo mnogo više potpisa.

Četvrto, i možda od presudne važnosti ovde je to da li bi ovo trebalo uraditi u saradnji sa još nekim organizacijama, bilo da se ide kao projekat ili samofinansiranje. Ako se ide kao projekat, mnogo su veće šanse za dobitak sredstava ako se ide u to sa grupom NVO-a, ili, palo mi je na pamet, ako bi u ovome učestvovale samo čiste organizacije: Differentia, Centar za regionalnu politiku (dr Jovan Živković) i možda Liga za Šumadiju, ako žele i ako to što su politička partija ne bi pravilo problem kod fondera (može biti da bi bilo dodatno olakšavajuće, pa možda i konkurisati kod onih koji finansiraju političke organizacije).

Još uvek ispitujem ljude i tražim mišljenja, da vidim kakav efekat se postiže i koliko je uloga potrebno. Možda ću uskoro kontaktirati i Živkovića, da vidim šta on o tome misli. Mada znam da je sličnog mišljenja kao i BK, jer je tih godina, odnosno da web prostor nema mnogo uticaja.
Sačuvana

provincijalac
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +34/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 01.02.2007. 18:25 »

Centar za regionalnu politiku obavezno kontaktirati. Ljudi su ozbiljni i verovatno posteni. A dosta bi znacilo za peticiju ako bi i oni stali iza nje.
Sačuvana
Nebojsa
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +7/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 06.02.2007. 17:28 »

Stalo ili ce biti nesto od ovoga? Mnogo bi bilo ozbiljnije da se to organizuje na ulici nego na netu.
Sačuvana
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 07.02.2007. 07:25 »

Inače ova ideja je odlična!

Ozbiljno razmišljam o tome da kontaktiram i posavetujem se oko ovoga sa Kovačevićem iz Lige. Ako imaš njegov e-mail (on mi je spomenuo tamo ali sam ja ostavio Sanji da zapiše, a znaš da smo se odmah potom raspali, tako da sam ostao bez e-mail-a) prosledi mi privatnom porukom.

Imam neke veze ovde po gradu sa još dvema nevladinim organizacijama, ali konkursi za njihovo finansiranje pri ovakvom projektu su teško-prolazni. Jer ovde je reč o čisto političkoj stvari, dok se NVO uglavnom bavi nekim drugim stvarima. Zato razmišljam o saradnji Lige i Differentia-e oko ovog projekta, te da se konkuriše kod nekih fondera koji finansiraju političke partije.

Ukoliko mi Kovačević bude objasnio da ne vredi pokušavati sa tim, ja ću te kontaktirati iznova da bismo ovaj projekat izneli privatno, ako si još uvek pri toj ideji.

Inače, pošto projekti zahtevaju mnogo širi spektar troškova i aktivnosti, razmišljam da u njega unesem:

1) Internet peticiju za regionalizaciju Srbije (sa svim onim troškovima koji su nam poznati),
2) Tribina o regionalizaciji,
3) Štampanje promotivnog materijala.

Centar za regionalnu politiku obavezno kontaktirati. Ljudi su ozbiljni i verovatno posteni. A dosta bi znacilo za peticiju ako bi i oni stali iza nje.

Kontaktiraću ih sigurno, pa i još jednu NVO u gradu, ali ništa bez gotovog projekta.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: