Jablan ne zna očigledno ništa o nevladinim organizacijama i načinu kako se dolazi do para, kao i za šta se pare obično daju.
E pa nece biti da ne znam bas nista o nevladinim organizacijama. Mozda ne znam previse, ali svakako znam malo vise nego sto ti mislis. I bas zato sto znam ponesto govorim ovo sto govorim. To sto ti pricas kako se dobijaju pare iz tih fondacija jeste tacno, ali sa formalno-pravne tacke gledista. Cesto je taj formalni okvir paravan za mnoge gadne malverzacije...od onih finansijskih, pa do politickih. Igrom slucaja obitavam na mestu gde veliki broj ljudi radi za neke nevladine organizacije. Neki malo posteniji i iskreniji medju njima ponekad kazu kako neke od njih funkcionisu. Podvlacim neke od njih, nisam rekao sve, jer to ne znam, a znam da jedan manji broj njih nisu toliko kvarni, cak mozda nisu uopste kvarni. Naravno, uvek je pitanje kriterijuma po kojem se procenjuje da li je nesto nekome podnosljivo ili ne, da li je nesto u redu ili ne. O kriterijumima se moze raspravljati, ali ako mislis da cu ja zdravo za gotovo da progutam tvoju pricu, onda se varas.
Da zna, ne bi tako govorio, jer on i Kontrapunkt bi prema tim kriterijumima uglavnom lako došli do novca, kao što većina NVO dolazi. Međutim, za časopis malo teže. Doduše, kod njih vidim neke popularnije naslove tako da bi možda neka fondacija i njima obezbedila novac.
Ali ti ne razumes sta ti ja pokusavam reci. Kontrapunkt pre svega hoce da se osloni na samofinansiranje i na jednu sasvim drugaciju perspektivu finansiranja i opstanka. Cak i kada bi trazili novac, poslednji od kojih bi trazili su vecina nevladinih organizacija. Mi stavljamo akcenat na stvaranje mreze prijatelja koji kroz svoje ucesce preko kupovine casopisa nece imati utisak da nekome daju novac ( jer ga niko od nas ne stavlja u dzep, apsolutno ni dinar niko od nas ne stavlja u dzep, niti ima tu nameru da to ikada radi ), vec da na neki nacin ucestvuju u projektu ravnopravno sa onima koji casopis uredjuju. Dakle ovde nije toliko pitanje moralne ispravnosti koja se ogleda kroz to da li treba uzeti novac od nevladinih organizacija ili ne, vec je vazno to da se insistira na drugacijem poimanju politike i rada na drustvenoj promeni na svim nivoima, pa samim tim i na nacinu finansiranja casopisa. To sto pokusavate da mi imputirate da ja govorim sa pozicije moralnog cistunca samo govori da imate problem sa nerazumevanjem onoga sto hocu da kazem. Ja uopste ne moralisem, niti imam nameru, a ako to i zalici na moralisanje, to nije radi moralisanja samog, vec ima mnogo siru perspektivu koja nadilazi taj religijski moralisticki etos, koji ni sam ne volim.
Što se nas tiče, nama niko, ali doslovno n-i-k-o nije pomogao, niti dinar uložio u Diferenciju, a za časopis niko ne želi ni da čuje od fondera.
Ok, ali ako je tacno ono sto pise u najavi za casopis da on izlazi u 300 primeraka minimum, a u zavisnosti od donacija i u vecem tirazu, mene zanima kako ste obezbedili novac za taj minimum? I jos me zanima od koga to ocekujete donacije?
Moj pogled na NVO sektor nije nimalo pozitivan, ali s obzirom na to da poznajem slabosti tog sektora, moje negodovanje po tom pitanju je bitno sadržajnije i inteligentnije od onog predrasudnog "sa NVO ne sarađujemo", što jeste stvarno neki vid fašističke retorike.
Cekaj, jel ti sada razgovaras sa mnom ili sa covekom iz Freedom Fighta koji je to rekao ( pri tom nisam siguran da li je i on uopste tako rekao, ali ajde )? Ja nigde nisam rekao da su sve NVO iste i da ni sa jednom nikada ne bi saradjivali. A i ako ne bi nikada saradjivali to je iz onih razloga koje sam ti naveo u prvom pasusu. Zaista mi nije jasno zasto mi podmestas da sam ja to rekao kada NISAM.
Ne bi bilo loše napisati kritiku nekog od reprezentativnih tekstova iz časopisa Kontrapunkt, i objaviti u narednom broju Zapada. Ali bojim se da neću uspeti da nađem vaše primerke u Nišu, a i ako bi ih našao pitanje je hoću li imati toliko novca da izdvojim za primerak.
Sto se mene tice ( a i nas svih iz Kontrapunkta ) svaka kritika je dobrodosla, narocito ona dobronamerna, tako da samo "udri". Casopis ce sigurno stici u Nis, ali na zalost tebi kao ni bilo kome drugome ne mozemo obezbediti besplatan primerak, posto sam vec objasnio kako se finansiramo.Svaki besplatan primerak bi za nas bio "udarac" koji bi tesko podneli.