Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Autonomni odbor Diferencije Eskolija  (Pročitano 2733 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
FinalCutNow
Libertarijanac

Duh bunta: +28/-32
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

FILiUS DEI

« poslato: 11.01.2008. 21:59 »

Lokalni Odbor Diferencije za lokalne kulturne delatnosti i kulturnu decentralizaciju

Centar za lokalne kulturne delatnosti i kulturnu denetralizaciju odnosno “Eskolija” forimaran je kao autonomni organak Udruženja građana iz Niša “Diferencije”. Njegovo sedište je na teritoriji Leskovačke opštine i prvobitno ċe članovi Eskolije delovati konkretno u toj opštini s posebnim naglaskom na Grdelicu. Time želimo da na primeru jedne manje teritorijalne organizacije prezentujemo javnosti projekte vezane za oblast kulturnih delatnosti i decentralizacije.
Naš prvi projekat odnosi se na “Domove kulture” u manjim lokalnim zajednicima za koje smatramo da ne doprinose značajno razvoju kulturnih delatnosti u tim zajednicama. Njihova tehnička neopremljenost, zastarelost metoda, nestručni kadar, loše rukovođenje i u pojedinim slučajevima potpuna neekspolatacija samih prostorija doveli su, između ostalih stvari, i do negativnih rezultata na polju lokalnog kuturnog razvoja.
Smatramo da Domovi kulture nužno moraju da se preorijentišu na savremenije metode rada i da se uvede posebna kontrola rada ovih institucija. Nevladin sektor konretno Eskoljia u ovom slučaju može delovati iz sasvim neutralne perspektive uz saradnju s nadaležnim opštinskim organizacijama za kulturu.
Unapredjivanje kulturnih delatnosti u jednoj manjoj zajednici putem aktivnog učestvovanja Eskolije, opštinskih sektora i drugih organizacija spreminih na saradnju, može produkovati lančanu reakciju i uostalim mestima Srbije prema tipskom modelu.
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #1 poslato: 22.02.2008. 14:47 »

Autonomni odbor Diferencije, Eskolija obaveštava sve građane i članove ovog foruma da je projekat o kulturno-umetničkim sekcijama na teritoriji opštine Leskovac započet konkretnim akcijama kroz današnju odluku o formiranju književnog kluba čije ċe sedište biti u Grdelici. U širem smislu ovaj projekat vezan je za kulturnu decentralizaciju i sekcije ċe postpeno biti otvorane za aktivan rad, a u zavisnoti od interesovanja građana za učešċe u istim. Za sada, postignuti su oni najneophodniji uslovi za rad sekcije Eskolijskog književnog kluba i specijalnu likovnu sekciju u čijem ċe otvaranju učestvovati još nekoliko nevladinih organizacija i lokalnih umetnika.
Kada je u pitanju književni klub, upravni odbor Eskolije je u skladu s aktulenim propisima o radu Nevladinih organizacija, odobrio maloletnim licima moguċnost punopravnog članstva kako u samoj organizaciji tako i u književnom klubu. Ova odluka je donesena zbog specifičnih delatnosti kojima ċe se baviti ova sekcija pod pokroviteljstvom Eskolije. Naime, ciljna grupa novo-formiranog književnog kluba jeste srednjoškolska populacija kojoj Eskolija nudi alternativno rešenje za bavljenje književnošċu dok samo rešenje proističe iz opšteg stanja u srpskom obrazovnom sistemu koji trenutno ne nudi dovoljno moguċnosti, niti poseduje kapacitete da u prosvetnim ustanovama ostvari uslove za dodatno usavršavanje u pomenutoj oblasti.
Koja je uloga srednjoškolaca u ovom pod-projektu Eskolije i kako oni mogu postati članovi? Oni ċe najpre konkurisati za članstvo u književnom klubu putem aplikacija koje  mogu poslati na sledeċu mail adresu:   eskolija.knjizevni.klub@gmail.com
U aplikacijama navode osnovne podatke: Ime i Prezime, godinu, mesto rođenja, trenutno prebivalište, ime i smer škole koju pohađaju. Uz ovu osnovnu prijavu, zainteresovani pojedinci šalju prozni sastav u formi kratkog eseja. Temu biraju sami srednjoškolci na taj način što ċe najpre sastaviti listu od 5 književnih dela koja su pročitali ( sve književne vrste proze i poezije uzimaju se u obzir) , a potom se samostalno odlučuju koje ċe delo opisati svom radu.

Na primer, pored osnovne aplikacije pojedinac šalje ovakvu listu:

1. Kafka, Proces
2. Bodler, Cveċe zla
3. Dostojevski, Zapisi iz podzemlja
4. Strindberg, Služavkin sin
5. Kami, Stranac

Obavezno je poslati listu koja sadrži pet različitih dela, a zatim jedno od njih opisati putem eseja koji može da sadrži najviše 1200 reči. Esej treba da bude napisan u skladu sa uobičajenim pravilima stila, pravopisa i gramatike književnog jezika. Nijedna druga književna forma osim eseja ne može biti prihvaćena. Esej mora biti napisan na srpskom jeziku.
Konkurs za prijem aplikacija i tekstova je otvoren od 22. ferbuara. do 22. marta 2008. Konkurs je, za sada, otvoren samo elektronskim putem, a po njegovom završetku tim Eskolije zadužen za proveru poslatih aplikacija selektovaċe samo 5 srednjoškolaca koji mogu postati punopravni članovi književnog kluba. Oni ċe zatim biti pozvani na dvodnevni seminar u Grdelicu. Smeštaj, hranu i neophodni uslovi za rad biċe obezbeđeni u prostorijama Eskolije ili druge organizacije koja sarađjuje na ovom projektu. Zbog školskih obaveza, seminar ċe biti organizovan tokom vikenda, a o tačnom datumu njegovog održavanja građani ċe biti obavešteni nakon 22. marta.
Pravo učešċa na konkursu imaju samo srednjoškolci na teritoriji republike Srbije!
Naglašavamo da ċe pet učenika čije prijave budu prihvaċene biti obavešteni pismenim putem o datumu održavanja seminara na adresu koju budu ostavili u aplikaciji. Nužno je potom da oni telgramom potvrde svoj dolazak u Grdelicu i da popune upitnik koji ċe im prethodno biti poslat na kuċnu adresu. Neophodno je da sa sobom ponesu potpis barem jednog roditelja ili staratelja, a za to ċe biti izdvojen poseban prostor na poslatom upitniku.
Učešċe na seminaru kao i članstvo u književnom klubu Eskolije je besplatno.

Svi zainteresovani, ukoliko imaju neka pitanja mogu to učiniti putem mejla : eskolija.knjizevni.klub@gmail.com  ili sledeċih brojeva telefona: 016/ 831-492 ; 063 11 31 492. 
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #2 poslato: 30.03.2008. 12:04 »

Nisam imao moguċnosti da ovo postujem ranije na ovom forumu, ali konkurs za selekciju književnih radova srednjškolaca produžen je do 22. maja.2008.
Ovo se dogodilo zbog nedovoljnog broja eseja koji su poslati na adresu Eskolijskog književnog kluba. Do 22.marta, prijavilo se sedam srednjoškolaca, ali samo dve prijave su prihvaċene.

Adresa na kojoj se mogu poslati radovi je      eskolija.knjizevni.klub@gmail.com   

Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #3 poslato: 14.06.2008. 13:37 »

Eto, okupismo 5 srednoskolaca na jedivite jade. Javicu datum odrzavanja seminara ovih dana. Treba samo naglasiti da pravo ucesca na seminaru imaju samo clanovi Diferencije i Eskolje kao mentori. Seminar je zatvorenog tipa. Sira javnost bice upoznata s delatnostima eskolijskog knjizevnog kluba tek nakon seminarske obuke.
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #4 poslato: 06.07.2008. 17:56 »

U toku sutrašnjeg dana, u Grdelici održaće se manifestacija koja je popularno, među širokim masama, nazvana prema samom datumu “sedmi jul”. To je zapravo sabor sela kada se u pomenutoj varoši nagomila mnoštvo ljudi iz različitih planinskih krajeva koji okružuju varoš Grdelicu. Gomila se kreće haotično poslepodne, a pridveče se mahom okuplja oko ringišpila smeštenog pokraj lokalne pijace ili prodavaca koji prodaju i preprodaju sve od petarda pa do donjeg rublja.

Odbor Eskolija pokušaće da kamerom snimi neke detalje iz ove manifestacije, a potom izdvoji najinteresantne momente. Scenarista se već uveliku priprema za sutra i trenutno razmišlja da li da ovom kratkom dokumentarcu da naziv “Sabor sela” ili “Varoš mrtvaka koji hodaju” budući da je ubeđen da će film biti klasično užasniji horor od onog koji trenutno snimaju u Pančevu. Za mene to je samo pretpostavka, ali zaista taj pančevački horor meni deluje previše izveštačeno po nekim izjavama koje sam saslušao i kadrovima koje sam do sada video.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Duh bunta: +59/-1012
Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 06.07.2008. 20:42 »

Jao, ja jedva chekam.
A dok chekam razmishljam se, dal grdelica beshe ono mesto gde sam bila proshle godine, do koga smo se vozili preko nekih shuma, jer su nam rekli da ce da dolaze partibrejkersi, i onda su nas odveli u neku ogromnu betonsku halu pa je pevala ona pevaljka iz vlasotince, i josh neki.
a kad se udje u grad ima neke zgrade, ko zatvori
Sačuvana
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #6 poslato: 06.07.2008. 21:08 »

Aham, 'Prekidači' žurka više ni za živu glavu ne bi ni do Leskovca, a kamoli  u Grdelicu. Neko vas lagao, ali kladim se da je to bila bela laž i da ste se proveli manje više dobro. Nego Rino dođi ti sutra u Grdelicu iz tvog sela pa da pomogneš scenaristi.

molitva
Sačuvana

Dete je otac deteta
Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Na mreži Na mreži

« Odgovor #7 poslato: 06.07.2008. 21:16 »

Mislish da mashem svojim rukama i hodam kao zombi ja

rado bih doshla tamo ja, ali sa mnom zashtitnice nemam ja, a ni autobusa kojim bih se vratila domu svome nemam ja. vidite, nas je tamo morala da vozi nechija mama, a i da nas vraca, zato shto nema autobusa.

xaxaxa, a zamislite da odshrafite neki shraf tamo na onim kamikazama ako dolaze, one balerine pechurke, i onda da se sve srushi i da pomru ljudi aahahahahahaa
Sačuvana
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #8 poslato: 06.07.2008. 21:38 »

Mislish da mashem svojim rukama i hodam kao zombi ja

Ne, molim Vašu Svetost da prisustvuje događaju kako boginji i dolikuje. Nudim Vam posebne darove afričku kobru i bazuku kojom ćete razneti brdo, ono koje razdvaja naša dva sela. U isto vreme ja ću se pozabaviti tvisterom među ringišpil ruljom i otkačiti šrafove uz pomoć ortaka.
Stavljam se u vašu službu Boginjo i spreman sam za čin potpune poniznosti pred vašim postojanjem.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 06.07.2008. 21:44 »

ja bih pre da glumim zombija, ili da se bavim prorochanstvom, pa da me kamerom onako sluchajno uhvatite u kadar dok budem obuchena kao baba prorok, sa lazhnim nosem od plastelina, i sa prorochkom maramom i rukama u vazduhu jer sam prorekla neshto spektakularno.
to bi bilo zaista divno.
no, to nikako ne mozhe biti.
ja sam isuvishe lenja za tako neshto, a i josh nemam helikopter
Sačuvana
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #10 poslato: 06.07.2008. 21:48 »

As you wish Goddess  cool
Sačuvana

Dete je otac deteta
Miroslav Ibic
Rabiosum unguentum

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 06.07.2008. 21:54 »

ah, znam kako vam je teshko, ali nemojte plakati!
rino nije nikakva presveta svetost trenutno, ona je trenutno prorochica, i bash kao shto vash smeshak kazhe, bez zuba
ah, kako volim kad nemam zube.
no, ja mogu snimiti uvod u film, da stanem pred nekom kuglom i da delam onako rukama, i prorichem, i onda se pojavi onaj dim, kamera se priblizhava prema kugli, slika se pochne talasati... i onda se odjednom nadjete vi na vasharu, onda se poklonite suncu, ili nekom drvetu, ili josh bolje, nekom kuchetu koje trenutno kaki, i onda pochnete kako ste zamislili.
to bi bilo zaista divno, samo ako umete da stavljate efekte, za onaj dim.
ja bih se snimila telefonom, ali kvalitet je mali.... ali nema veze, takvim filmovima i treba mali kvalitet.
Sačuvana
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #12 poslato: 06.07.2008. 22:13 »

Not, Vi ste kako i sami kažete samo trenutno odlučili da budete proročica. Mogli ste da odlučite da budete i ratnica i šta ti ja znam, kao i mnoge druge boginje iz prošlosti. Ja to znam zato što sam sin Božiji koji se trenutno nalazi kod majke u Atini. Kako ovo znam? Ne tako što sam ovaj Ja-FCN koji piše Vama nego zato što sam naslednik dalekih predaka čija sećanja bivaju probuđena u meni. Zapravo, vi ste moja buduća supruga bez obzira na vaše želje, jer balans između dve vrlo pojmljive sile mora se održati, inače ćemo oboje loše završiti, a i ostatak s nama. U ovoj stvari se ni ja ni vi ništa ne pitamo.
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #13 poslato: 07.07.2008. 11:34 »

Snimanje “manifestacije” počeće oko 18 časova ispred lokalne televizije “Klisura”. Eskolija ne sarađuje s ovom medijskom kućom na ovom projektu, ali nije isključeno da će i njihovi snimci biti iskorišćeni za dokumentarac ukoliko postignemo nekakav dogovor.
Sačuvana

Dete je otac deteta
FinalCutNow
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #14 poslato: 07.07.2008. 19:44 »

E, pa ja završih svoj deo posla ispred “Klisure”. Sad je red na kolegu da ode do tvistera sa šrafcigerom...  vidiga
Držite nam palčeve.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: