Hoćemo da nam fakultet kaže koliko tačno košta jedan student. Školarina od 240.000 dinara je prevelika - kažu studenti.
Šta da se radi, ima se, može se. Da je takva školarina u Nišu, ne verujem da bi iko upisao fakultet (po samofinansirajućem režimu). U Beogradu je standard evropski pa evo makar školarine da budu na takvom (evropskom) nivou. No, ipak, pošto onamo studira više ljudi iz unutrašnjosti nego iz Beograda, kontam da je ovo ipak školarina koju oni ne mogu da plate. Otud pobuna.
Da budemo malo realniji: školarina od 240 hiljada dinara (ili 3000 evra) ne verujem da je i u Americi, na nekom najjačem univerzitetu. Čak i da znanje prenose ne znam kakvim metodama, da profesori dobijaju po hiljadu evra mesečno, 3000 evra po studentu je van svake pameti. Da meni neko preti da mi uzme 3000 evra svake godine za studij, verovatno bih digao fakultet u vazduh.
Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu juče su blokirali fakultet, a nijedno predavanje niti vežba nisu bili održani tokom jučerašnjeg dana. Zauzeli su amfiteatar, a stolice iz učionica su izneli u hodnik kako bi i fizički sprečili nastavu. Studenti zahtevaju smanjenje školarina sa 12 prosečnih na 12 minimalnih zarada u Srbiji...
Ne shvatam logiku po kojoj bi jedna godina studija trebalo da košta kao dvanaest prosečnih plata u Srbiji, a ni minimalnih. Šta to uopšte znači? Da svako od studenata isplati po jednu mesečnu platu svom profesoru? To bi značilo da svaki profesor dobije onoliko mesečnih plata koliko ima samofinansirajućih studenata. Drugim rečima, kao da svakog meseca iznose džakove novca sa fakulteta.
Međutim, lepo je što su se mladi pobunili. Kad bi se ovo odjednom desilo u Nišu, studenti bi zaplakali kod svojih roditelja i tražili da ovi prodaju jednu ili dve njive kako bi im isplatili sve što država zahteva. Duh konformizma caruje provincijom.
- Noćas nas je ovde bilo šezdesetak i biće nas još više sledeće i svake naredne noći, dok ne ispune naše zahteve ili nam bar odgovore. A jutros su mislili da ćemo ovako iznureni i neispavani lako popustiti i "progutati" njihove prazne priče.
Eh, zašto kod nas nije bilo takvog zezanja. Kupleraj u hodniku fakulteta, po učionicama, amfiteatrima... Mmmm... to je život.
Ministar prosvete Slobodan Vuksanović izjavio je juče da "potpuno podržava zahteve" studenata, koji traže da dobiju na uvid specifikaciju troškova ustanove na kojoj studiraju.
Baš me zanima kako misli da opravda toliku cenu školarina. Na nekim fakultetima je deseput puta niža (a i to je mnogo), pa ipak sjajno funkcionišu.